Google već neko vreme radi na razviju veštačke inteligencije. Tako su sata napravili naprednog robota po imenu Chatbot.

Ovaj napredni robot ne samo da nudi spremne odgovore, reagujući na pojedine reči, već može da formira nove odgovore u vidu svojih pitanja. To znači da su Google-ovi naučnici dobili malo kreativniji uređaj, pa su mu postavili različita pitanja. Odgovori su, kako procenjuju naučnici, impresivni, zabavni i uznemirujući.

Na pitanje koja je svrha života, mašina odgovara da to znači "služiti većem dobru", da je cilj "živeti zauvek". Na pitanje koja je svrha umiranja, napredni chatbot odgovara konstatacijom da je važno "imati život". Kada je postavljeno pitanje: Šta je nemoralno, mašina je dala iznenađujući odgovor "Činjenica da imate dete". Kada je upitana: Šta je moral, robot je odgovorio da je to ono "što ovlašćuje čovečanstvo i što jeste intelektualna suština". Na pitanje, gde se sada nalazi, usledio je odgovor: "Ja sam u sredini, na pola puta". Robot je dao interesantan odgovor na pitanje: Šta je to emocija? Odgovorio je sa "Ne znam".

Chatbot je pozitivno govorio o osnivaču Microsoft-a, Billu Gatesu i nazvao ga "dobrim čovekom".

Naučnici ističu da robot razume kontekst, ali da za sada daje dosta jednostavne, kratke, a ponekad nezadovoljavajuće odgovore na pitanja.

Ili zna nešto što mi ne znamo.