Ogromna crna rupa u dubokom svemiru "probudila" se nakon 26 godina, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA). ESA-in satelit Integral je zabeležio provalu svetla visoke energije. Što ukazuje da je crna rupa početala da "guta" materijal obližnje zvezde.

V404 Cygni naziv je sistema koji se sastoji od crne rupe i zvezde koje orbitiraju jedna oko druge. Nalazi se u Mlečnom putu, u sazvežđu Labud oko 8000 svetlosnih godina od nas.

Naučnici kažu da V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine, kada su ga posmatrali japanski satelit Ginga i visokoenergetski instrumenti na svemirskoj stanici Mir.

Smatra se da se prvo nakupio materijal u disku oko crne rupe dok nije pređena granica, kada je došlo do dramatične promjene u načinu na koji se crna rupa "hrani" tokom kratkog razdoblja.

"Ponašanje ovog izvora u ovom trenutku je izuzetak, sa jarkim bljeskovima svetla u vremenskim razmacima kraćim od jednog sata, što je nešto što se retko viđa u drugim sistemima crnih rupa", rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e.