Mora da ste i vi milion puta čuli kako neke stvari jačaju imunitet. Recimo ehinacea, ajkulino ulje, propolis ili multivitamini. Sasvim sigurno ste probali nešto od toga nadajući se da ćete i vi poboljšati imunitet.

E pa imamo loše vesti za vas.

Sve te metode zapravo nemaju skoro nikakav uticaj na vaš imunitet. Ali dobra vest je da to i nije bitno. Zato što uopšte ne želite jači imunitet.

Krenimo redom.

Za početak trebalo bi da znate da čudesni preparati za jačanje imuniteta jednostavno ne pomažu. Istraživanja su dokazala da neki čak imaju i negativne efekte, poput multivitaminskih preparata.

Ali mnogo važnija od toga je činjenica da jačanje imunog sistema uopšte nije dobra ideja. Čak da ti preparate i rade to što njihovi proizvođači tvrde, zapravo ne biste želeli jači imunitet.

Evo zašto.

 

Naš imuni sistem se sastoji od dva dela: nasleđeni i stečeni.

Nasleđeni imunitet se manifestuje kroz burne reakcije tela na nepoznate infekcije. On je brz, širok i vrlo neprecizan. Kada se aktivira znaćete da nešto nije u redu. Simptomi su groznica, temperatura, nos koji curi, osip. Možda vam je sada jasnije zašto ne želite jači imuni sistem?

Stvar je u tome što nasleđeni imuni sistem na prvi signal ulaska virusa u telo reaguje burno. A zapravo, temperature, bolno grlo ili groznica uopšte ne utiču na brzinu oporavka ili samu borbu protiv virusa, već su jednostavno kolateralna šteta, odnosno previše intenzivna reakcija nasleđenog imunog sistema koji samo diže frku i paniku bez mnogo efekta.

Tu dolazimo do drugog dela imuniteta – stečenog. Koji će jedini biti u stanju da se izbori sa infekcijom. Čim odredi o kom uljezu se radi, poslaće pravu malu vojsku antitela koja će efikasno uništiti viruse ili bakterije.

Dobra stvar je što naše telo pamti ko ga je napadao. I tako se stiče imunitet. Za neke teške bolesti se to postiže vakcinama. Za neke druge, poput gripa koji preležimo, on će trajati oko godinu dana.

Za nove viruse, sa kojima se suočavamo po prvi put, potrebno je nekoliko dana dok organizam ne napravi adekvatna anti tela za borbu tačno protiv tog tipa virusa.

Tu se vraćamo do nasleđenog imunog sistema. Koji ne samo što je trapav već je i malo sporiji. Zbog čega ćete se i posle bolesti još neko vreme osećati loše. Možda čak imati i temperaturu. Previše jak imuni sistem je kriv i za alergije. Čak i za napadanje sopstvenog tkiva. Što može da dovede i do dijabetesa 1 na primer.

Eto zato ne želite jači imuni sistem, osim ako nemate HIV ili neko drugo ozbiljno zdravstveno stanje.

Doktori kažu da su svi ekstremi problem.

Na kraju, ako želite bolju odbranu od bolesti možete da uradite par stvari. Za početak vakcinišite se. Čak i protiv sezonskog gripa.

Takođe, važno je da se hranite zdravo, da budete naspavani, da se bavite sportom i opuštate. Toliko je jednostavno…