1. Lice
Dodirivanje lica svedite na najmanju moguću meru, odnosno ograničite ga na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama. Prljave ruke na licu mogu da prenesu razne infekcije.

2. Uši

Guranje prstiju i bilo kojih drugih štapićastih predmeta u uši ugrožava zdravlje ušnog kanala. Koža je vrlo tanka i sklona upalama.

3. Oči

Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako su vam ruke izuzetno čiste. Izbegavajte čak i češanje očiju. “Dodirivanje očiju može dovesti do crvenila ili nekih ozbiljnijih infekcija”, upozorava oftalmološkinja Kimberly Cockerham.

4. Usta
Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta za sat vremena. A trećina svih zaraza prenosi se upravo tako.

5. Nos
Ako trpate ruke u nos imate 51 posto više šanse za dobijanje bakterije Staphylococcus aureus. Kao i druge infekcije, poput prehlade ili gripa.

6. Površina ispod nokta

Stručnjaci savetuju da bi trebalo da imate što kraće nokte, jer je koža ispod ovog dela tela veoma osetljiva. A uz to je raj za bakterije. Opasnost je veća ako ih redovno ne čistimo.

7. Zadnjica
Tamo obitavaju bakterije koje mogu da budu štetne za zdravlje. Ne dirajte osim toalet papirom.