Dvanaesta Noć muzeja se održava, u subotu 16. maja na više od 60 lokacija u Beogradu, a iz organizacije ove manifestacije stiže i nekoliko korisnih saveta.

Kako bi posetioci iznegli redove, organizatori manifestacije preporučuju da se ulaznice kupuju u pretprodaji, koja traje do 16. maja i donosi jeftiniju karte od 400 dinara, dok će ulaznice u subotu, na dan dešavanja, koštati 450 RSD. Ulaznica za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima: na Trgu republike 5, TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji. Karta za Noć muzeja donosi i određene pogodnosti. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Zahvaljujući Direkciji za javni prevoz, ulaznica za Noći muzeja ujedno je i putna isprava  u periodu od 16 časova pa sve do ponoći.

Na raspolaganju je i besplatna aplikacija za android Noć muzeja 2015. Dvanaesta Noć muzeja u Beogradu održaće se na više od 60 lokacija gde će biti organizovano 120 sadržaja.

Kako bi svi posetioci Noći muzeja, na najlakši način napravili svoju rutu za 16. maj, tu je servis „Moja staza“ posredstvom koga je moguće isplanirati ličnu šetnju kroz muzeje.

Na sajtu manifestacije www.nocmuzeja.rs se prijavljivanje na servis „Moja staza“ vrši posredstvom Fejsbuk naloga ili e-mail adrese. Sadržaji se ubacuju klikom na simbol + koji se nalazi na svakoj stranici dešavanja ispred naslova. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik.
 
Info pult Noći muzeja, stacioniran u Knez Mihailovoj ulici, radiće u petak 15. maja od 11 do 20 sati dok će na dan manifestacije biti otvoren od podneva do ponoći. Na ovom mestu, kao i u Info kutku Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, svi zainteresovani mogu besplatno uzeti bilten Noći muzeja i lako odabrati svoju turu.

12. Noć muzeja počinje u 17 i traje do 1 sata iza ponoći.Ovo su sadržaj koji odstupaju od pomenute satnice ovogodišnje manifestacije:

17-19 Beogradska filharmonija – Edukativna muzička radionica

17-21 Dečja tura Noći muzeja

17-00 Novo groblje „Umetnik u ratu“ (vođene ture)

18-00 Galerija Progres – Strip autori crtaju na licu mesta

1830-21 Malo pozorište Duško Radović – Noć u Malom pozorištu (vođene ture)

19-20 Hemijski fakultet Beograd – Eksperimenti na sceni: Između hemije i magije

20:00 Muzej grada Beografa – Koncert HETEM, Strahinja Beganović

20-00 Jevrejsko sefardsko groblje, Bet olam – kuća večnosti (vođene ture)

22-01 Plato ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić – Pokladne maske: Tajne bele nedelje

20:00 Zadužbina Ilije M. Kolarca – Koncert kompozitorke Vojne Nešić

21-22 Galerija Progres – Fijuk laboratorija – besplatna štampa motiva iz stripa na majicama i cegerima

21:00 Muzej afričke umetnosti – Koncert grupe Shira u`ftila

22-01 Muzej fudbalskog kluba Partizan