Komarci prenose razne bolesti, poput malarije i denge. Ujedaju izložene delove tela kao što su lice, šake, ruke i stopala. Kada ujedu, oni za sobom ostavljaju pljuvačku koja u sebi ima protein zbog koga naše telo budi imuni sistem.

Tada naše telo otpušta histamin, hemijsku supstancu koja izaziva reakciju – cvrenilo i svrab.

Iako je ujed komarca najčešće bezazleno stanje, ono izaziva iritantan svrab koji ne prestaje. Pokušajte da se ne češete već da odmah primenite neku od metoda za zaustavljanje svraba.

Predstavljamo vam neke od načina kako da se svraba otarasite:

1. Kortikosteroidna krema

Kortiko, mometazon je najbolji izbor jer se ne resorbuje a srednje je jačine. Ako nemate navedeni krem moze bilo koji kortikosteroidni preparat. Tokom 15 minuta od kada se nanese on zaustavlja imunološki odgovor kože na ubod komarca, smiruje svrab a tokom dana dovodi do povlačenja promene.

2. Borna kiselina 3%

Posebno je pogodna kod male dece koja imaju burnu reakciju na ubod komarca. Obično se koristi kao obloga tokom 20 minuta. Smanjuje crvenilo i otok, ima antiseptično dejstvo. Kod alergija na ubod uvek se kombinuje sa kortikosteroidnim kremom.

3. Jabukovo sirće

Umočite vaticu u jabukovo sirće i prislonite na mesto ujeda, možete zalepiti vaticu flasterom I ostaviti da deluje. Iako će na početku peći, posebno ako ste češali,  jabukovo  sirće veoma često pomaže da svrab nestane.

3. Aloa Vera

Iako je najprirodniji način uzeti samo biljku i protrljati o ujed, poslužiće i gelovi od aloje iz apoteke.

4. Soda bikarbona

Tapkanje sode na mesto uboda smanjuje upalu i svrab, pazite da koža ne bude previše iritirana od češanja.

5. Kora banane

Verovali ili ne, unutrašnja strana kore banane utrljana na mesto svraba od ujeda veoma uspešno smanjuje iritaciju

6. Limun

Limun ima jako antibakterijsko dejstvo pa je zato delotvorno u slučaju svraba. Bilo da odlučite da protrljate koru limuna ili kapnete koju kap limunovog soka na bolno mesto važno je da znate da ovu metodu možete koristiti na mestima koja nisu i neće biti izložena suncu.

7. Med

Med deluje kao prirodni antibiotik pa se preporučuje da se malo meda utrlja na kritično mesto

8. Kockica leda

Led smanjuje otok i crvenilo, takođe blokira histamin da uđe dublje pod kožu.

 

Pročitajte još o dermatološkim problemima na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.