Mora da ste i vi skapirali da iz nekog razloga komarci više vole neke ljude. I tako ćete jedne letnje večeri sedeti u bašti. Možda ćete vi sedeti mirno ali bar neko u društvu će se sve vreme češati i nervirati.

E pa sada stižu rezultati istraživanja koje zaista potvrđuje da komarci itekako biraju koga će gricnuti.

Dokazano je da će identični blizanci biti podjednako zanimljivi ovim napastima nego što je to slučaj kod dvojajčanih braća i sestara.

Naučnici sa University of California-Riverside kažu da je po svemu sudeći stvar u genetici.

Doktor Anandasankar Ray objašnjava da je navigacija ovih insekata prilično komplikovana. "Zamislite space shuttle kako se približava Međunarodnoj svemirskoj stanici: lansiranje, odvajanje rakete, let, pristupanje. Isto tako i komarci prilaze ljudima", kaže Ray.

Ženke komaraca će registrovati ugljen dioksid oko nas, pošto izbacujemo čak 2 litra disanjem u minutu. To aktivira ćula komaraca koja će postati osetljivija na miris kože. Kada priđu na nekoliko metara od potencijalnog obroka, prebaciju se sa navigacije prema ugljen dioksidu na miris kože. Tada će potražiti otvorene delove kože.

Vlažnost i tempteratura tela su takođe bitni faktori.

Naučnici kažu da je privlačnost za komarce u velikoj meri određena ugljen dioksidom. Ljudi koji dišu brže i jače su privlačniji. Dakle posle sporta ćete sigurno privući krvopije.

Uz to, specifičan miris kože, određen genetikom, takođe utiče na to da li vas komarci vole.

Istraživanje se nastavlja, pa uskoro očekujemo još detalja… Do tada, stavite mreže na prozore…