Američki i britanski pasoši najbolje su rangirani na svetu i omogućavaju ulazak u 147 zemalja bez viza.

Drugo mesto dele Francuska, Južna Koreja i Nemačka, sa čijim se pasošima može slobodno ući u 145 zemalja, a slede Italija i Švedska, navodi kompanija za finasijsko savetovanje Arton Capital.

Srpski pasoš zauzima 31. mesto i sa njim se bez vize ulazi u 104 zemlje. Dvanaest mesta pre Srbije, na 19. poziciji je Hrvatska čiji državljani ulaze bez vize u 124 zemlje.

Bolje od Srbije u regionu su rangirane Bugarska i Rumunija, kojima je ulazak u EU omogućio 15. odnosno 17. poziciju, pa njihovi državljani slobodno odlaze u 131 odnosno u 128 zemalja.

Među zemljama iz regiona koje su gore rangirane od Srbije su Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje zauzimaju 33, 38. i 35. mesto, a čijim državljanima je slobodan ulazak zagarantovan u 101, 94 odnosno u 98 zemalja.

Slovenački pasoš bolje se kotira od hrvatskog, pošto je 12. najpoželjniji na svetu, pa Slovenci bez vize odlaze u 135 zemalja.

Najnepoželjniji pasoši su mjanmarski, Južnog Sudana, palestinskih teritorija, Solomonovih ostrva, države Sao Tome i Principe, koji su na poslednjem, 80. mestu, a čiji državljani bez viza ulaze u samo 20 zemalja.