Mora da vas je zanimalo da li bi trebalo da jedete hranu koja je pala na pod.

Sa jedne strane, na podu ima prljavštine i mikroba. Ali to i nije tako loše za vas.
 

Evo u čemu je stvar.

Među nutricionistima i lekarima postoje dva tabora kada je reč o hrani koja slučajno dodirne pod – oni koji veruju da bi takvu hranu bez ustezanja trebalo baciti u smeće, i oni koji smatraju da bi istu trebalo podići i pojesti.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da salmonela i neke druge opasne bakterije mogu da prežive čak do četiri nedelje na suvim površinama, i da mogu da se prebace na hranu čak i prilikom najkraćeg susreta namirnice s prljavim podom.

Ipak, nedavne studije sprovedene na katedri Mikrobiologije britanskog univerziteta u Astonu pokazale su da sporo podizanje namirnice s poda, odnosno u roku dužem od pet sekundi, može da poveća šansu za prelazak bakterija s poda na hranu.

Takođe, ista studija pokazala je da će bakterija biti lakše prenesena s laminata ili keramičke površine, nego što je to slučaj ako hrana padne na tepih.

Inače bakterije će teže preći na suve i krute namirnice poput krekera i čipsa, a trenutno zalepiti za kuvane špagete ili neku drugu vrstu lepljive hrane.

 

Uz to, hrana koja je pala na pod a pojedete će vam najverovatnije ojačati imunitet a neće vam naškoditi. Tako da nemojte da se previše sekirate oko higijene već se opustite…