5. Istočnoafrički gigantski puž


via
Istočnoafrički puž je isti kao i običan puž iz vašeg dvorišta. Ali malo veći. Zapravo, gitantski. To znači da može da poraste do 20 santimetara ako dobro jede. Što je definitivno dovoljno da od – baš je sladak mali puž – pređe u – OVO JE JEZIVO.

A jezivo je i što ovi monstrumi jedu sve što im se nađe na putu. Od biljaka sasvim jasno. mada su počeli da čudno gledaju i sitnu decu. Zbog čega su lokalni farmeri isprobali pesticide, otrove, karantin, predatore i bacače plamena. Ali bukvalno ništa nije pomoglo da istrebe napast.

Pa šta mislite kako su uspeli da ih zaustave?

Zapravo nisu uspeli.

4. Zombi bube


  via
Ovo gore na slici je mutantska buba, odnosno mešavina bubašvabe, cvrčka i vaših najgorih noćniih mora. Srećom obično žive pod zemljom i u šumi i ne viđate ih često pošto ih ni nema u našim krajevima.

Ali to će se verovatno uskoro promeniti zato što su praktično neuništive. U krvi imaju poseban protein koji sprečava njihovo smrzavanje. Što znači da mogu da prežive bukvalno i ledeno doba ako je to potrebno.

Samo to nije jeziv deo. Ovo je jeziv deo: njihov mozak i srce će umreti kada se smrznu. Ali nekako ožive posle toga. Dakle zombiji. Što znači da nije bilo dovoljno da postoji insekt veličine dlana već još i ustaje iz mrtvih da vas progoni u snovima.

3. Ribe dvodihalice


wiki
Dvodihalica je jedno od najstarijih stvorenja koja i dalje žive na zemlji. Njihovo porodično nasleđe je staro i kao Pangea, prakontinent. Dakle, dosta su stare. Zanimljivo je da ih za sve ovo vreme nije strefila ista sudbina kao recimo dinasauruse.

Zapravo to nije ni malo slučajno.

Uglavnom zato što im ni dugotrajna suša ne može ništa. Što je dosta poželjno kada ste riba. Ona će se ukopati u blato i oko sebe napraviti ljigavu kućicu koja će sačuvati vlagu u telu. Metabolizam će se skroz usporiti pa će izdržati bez hrane i vode koliko god je potrebno.

Nego jel smo vam rekli da pored disanja na škrge mogu da udišu i vazduh? E pa mogu. Što znači da će ostati na Zemlji verovatno dugo posle vas…

2. Besmrtna meduza

Naučnici obično daju imena na osnovu nekih karakteristika koje su otkrili. Što znači da je besmrtna meduza, pa, besmrtna.

Da, živi večno.

Dakle, ona se rađa, odraste i onda… …onda živi večno.

U međuvremenu se vrati u oblik polipa. Što je u svetu meduza ime za bebu. Posle čega ponovo poraste. I tako zauvek.

Naučnici misle da postoje meduze stare milionima godina. Jedino ne znamo da li se međusobno mrze i obračunavaju mačevima kada se sretnu. Uz urlanje – THERE CAN BE ONLY ONE!

1. Tardigrade

I na kraju predstavljamo vam životinju koja je potpuno neuništiva. I za koju skoro sigurno nikada niste čuli.

U pitanju su malene Tardigrade. Evo je gore.

Ovo mikroskopsko stvorenjce je preživelo 5 masovnih izumiranja na zemlji. Što praktično nikom drugom nije pošlo za rukom.

U tome je verovatno pomoglo što može da preživi boravak u vreloj vodi i ledu. Ni radijacija joj ne može ništa. U pustinji će posle 10 godina bez kapi vode i dalje bidi vedra i čila.

Njena tajna je u tome što je vrlo prilagodljiva. U slučaju dugotrajne suše, vodu u svom telu će zameniti šećerom trehalosom. Praktično će se pretvoriti u marmeladu i čekati bolja vremena. Uz to je toliko mala da je ni predatori ne vide. Ima samo 1.5 milimetara.

Ali ona je opasna zverka pa su njena usta puna oštrih zubića. I ne bira šta jede. Od algi pa do delova sitnih životinja.

A pošto su na Zemlji duže od bilo kog živog bića, tačnije 500.000.000 godina, zaslužuju priznanje. Poput jednog putovanja u svemir. Koje su im upriličili naučnici sa Kristianstad Univerziteta kako bi proverili da li će preživeti i to. I preživele su i to.