Genetski modifikovana hrana i dalje je poprilično kontroverzna. Mnogi joj se protive, ali do sada nisu postojali zaista jaki dokazi, oko kojih se svi slažu, da je zaista štetna. Sve do sada.

Ali sada je ni manje ni više nego Svetska zdravstvena organizacija saopštila da GMO izaziva rak. Tačnije herbicidi koji se koriste za njeno uzgajanje.

Izveštaj je objavljen 20. marta u magazinu The Lancet Oncology i praktično direktno optužuje proizvode korporacije Monsantno. Naučnici navode da su hemikalije koje idu u paketu sa GMO usevima "moguće kancerogene za ljude".

To ovih zaključaka je došla Međunarodna agencija za istraživanje raka pri SZO na osnovu analize istraživanja objavljenih od 2001. godine.

Naučnici zbog nedostatka podataka ipak nisu mogli da otkriju kolika izloženost opasnim hemikalijama izaziva rak, odnosno šta podrazumeva bezbedno korišćenje.

Monsanto je naravno odgovorio da su njihovi proizvodi bezbedni ako se koriste kao što je predviđeno. Važno je ovaj izveštaj staviti u perspektivu. Po njemu su kancerogeni i kafa, mobilni telefoni i turšija, saopštava Monsantno.

Ekološke organizacije sa druge stane traže bolju informisanost potrošača, kako bi svi znali kako se gaje usevi i da se koriste potencijalno kancerogene hemikalije, piše Mashable.