Američka organizacija za geopolitičke i strateške analize "Stratfor" objavila je novu "Decenijsku prognozu" u kojoj predviđa da će se Rusija rasparčati, da će početi ozbiljno osipanje EU i temeljne promene u Evropi, kao i da će Kinom zavladati "komunistička diktatura”.

Svet je počeo da se menja 2008. godine, posle Ruske invazije na Gruziju i udara svetske finansijske krize.

Rusija

“Stratfor" predviđa da će Rusija teško opstati u ovakvom obliku.

"Ruski neuspeh u pokušajima da transformiše prihode iz energetskog sektora u samoodrživu ekonomiju čini Rusiju ranjivom i posebno osetljivom na fluktuaciju cena. Ona nema načine da se odbrani od takvih pritisaka. S obizrom na organizaciju federacije, sa prihodima koji prvo idu u Mokvu, pa se dalje raspodeljuju i sam tok novca će imati drastične varijacije. To će dovesti do istog onoga što su doživeli Sovjetski Savez osamdesetih godina i Rusija devedesetih godina. Regioni će se štiti formiranje formalnih ili neformalnih autonomnih tela, a ekonomske veze ruske periferije i Moskve će popustiti", piše Stratfor.

Kako se navodi, Rusi su dosad takve problem rešavali preko tajnih policija – prvo preko KGB, a zatim FSB.

"Kao ni osamdesetih, one ni sada neće moći da se suprotstave centrifugalnim silama koje odvajaju regione od Moskve. Ovog puta, moć FSB slabi umešanost njenog vođstva u nacionalnu ekonomiju. Kako ona bude slabila, slabiće i FSB, a onda fragmentacija Ruske Federacije neće moći da se spreči", navodi Stratfor.

Agencija dodaje da će to kreirati najveću krizu sledeće decenije – nuklearnu.

"Pad moći u Moskvi će otvoriti pitanje ko kontroliše nuklearne silose na teritoriji Federacije. To će biti najveći test za SAD. Vašington je jedina sila koja može da rešava to pitanje, ali prosto neće moći da preuzme vojnu kontrolu nad postrojenjima. SAD će ili morati da izmisle potpuno novo rešenje, ili da prihvate mogućnost da neko lansira raketu, ili da pokušaju da stvore stabilno i ekonomski održivo rešenje za vlast u regionima, kako bi se silosi vremenom neutralisali. Teško je predvideti kako će se ta igra odigrati, ali će to pitanje morati da dobije odgovore, verovatno već u sledećoj deceniji", piše Stratfor.

Evropa

"Stratfor" navodi da EU ne uspeva da reši krizu u kojoj se našla, kao i da intenzitet te krize nastavlja da raste.

"Evropska unija nikada neće povratiti svoje ranije zajedništvo i ako preživi narednu deceniju, nastaviće da funkcioniše u ograničenom i fragmentiranom obliku", navodi Stratfor.

EU je već poedeljena na najmanje dva dela – zemlje Mediterana i zemlje kao što su Nemačka i Austrija, već imaju potpuno drugačije modele ponašanja, kao i potpuno drugačije potrebe.

"Ne postoji jedinstvena politika koja može da odgovara celoj Evropi. To je bio ključni problem od samog početka, a sada je dostigao ekstremnu tačku. Ono što pogoduje jednom delu Evrope, nanosi štetu drugom", piše Stratfor.

Umesto Unije, Evropu će prema prognozi Stratfora u narednoj deceniji definisati povratak na veliku scenu nacionalnih država.

"Njihov broj će biti sve veći, jer njihovu snagu jača sve veći broj pokreta za secesiju i razdvajanje država. To će biti posebno vidljivo u narednih nekoliko godina, kada će se dodatno intenzivirati ekonomski i politički pritisci usled krize", piše Stratfor.

Kina

Što se Kine tiče, Stratfor navodi da je završen ciklus u kome je zemlja mogla da održava visok rast i niske plate.

"Kina ulazi u novu fazu. Ona podrazumeva sporiji rast i sve jaču snagu diktatorskog režima, kako bi se primirilo sve što nastaje uz usporavanje rasta. Kina će nastaviti da bude velika ekonomska sila, ali ne i dinamični motor globalnog rasta. Tu ulogu će preuzeti nova grupa zemalja koju nazivamo Post-kineskih 16, u koju spadaju zemlje sa jugoistoka Azije, istočne Afrike i delova Latinske Amerike. Kina neće biti agresivna u vojnom smislu, a Japan će i dalje biti glavni konkurent na Istoku", piše Stratfor.