Za mesec dana ćete moći da posmatrate fantastično pomračenje Sunca i to najveće od 1999. godine koje će se videti iznad Evrope i Afrike. Potpuno pomračenje će se 20. marta ove godine desiti u Norveškoj i na Farskim ostrvima, dok će u našem delu Evrope biti prekriven dobar deo Sunca. Biće jedino pomračenje sunca u 2015. godine.

Zapravo, atronomi kažu da sledeće pomračenje možete očekivati tek 2026. godine pa bi vam bilo bolje da se dobro spremite i pogledate u nebo.

Pomračenje će trajati oko 90 minuta a sve će se dešavati ujutru, dok će vrhunac u Srbiji biti oko 10 sati kada će mesec "sakriti" oko 50 posto površine Sunca. Interesantno je da je 20. marta i prolećna ravnodnevica, a uz to su astronomi najavili i takozvani "super mesec" kada izgleda veće i svetlije, pa će ceo događaj biti zaista jedinstven.

Do pomračenja Sunca inače dolazi kada se Mesec postavi između Zemlje i Sunca praveći senku. Poslednje totalno pomračenje iznad Evrope se dogodilo 11. avgusta 1999. godine i moglo je da se vidi sa severa naše Zemlje, recimo iz Subotice.

Evo kako će sve izgledati: