Francuska ambasada u Egiptu poziva dvojicu mladih pisaca, jednog Francuza i jednog Švajcarca, da dođu u Kairo i održe predavanja povodom tamošnjeg sajma knjiga. I dok Francuza u Parizu čeka ljubav, Švajcarac kao raspomamljen kidiše na svaku suknju, opsesivno zaokupljen lepšim polom a očigledno usamljen. Koliko se, međutim, zemlja u koju njih dvojica putuju razlikuje od one koju je svojevremeno pohodio i sočnim rečnikom opisao Gistav Flober? Liči li današnji Kairo na orijentalnu metropolu iz njegovih pisama? Da li se i danas, u tajnovitim budžacima tog čudesnog grada, neguje nesputana seksualnost? 

 
Odgovor će pokušati da pronađu krstareći kroz noć višemilionskog velegrada koji, kako će ubrzo otkriti, nije mesto kakvo su očekivali. Sudar islama i hrišćanstva, istoka i zapada, tih susednih, često suprotstavljenih kultura može imati komične ali i tragične rezultate.
 
Spisateljskom razigranošću ravnom onoj kod Frederika Begbedea i provokativnim i polemičnim izborom teme bliske jednom Mišelu Uelbeku, nova zvezda francuske književnosti Florijan Zeler ovim delom podelio je čitalačku publiku i kritiku. Roman Opčinjenost najgorim nagrađen je kao najbolja knjiga 2004. godine cenjenom nagradom Prix Interallié. 
 
Knjigu Opčinjenost najgorim Florijana Zelera na srpskom jeziku objavila je izdavačka kuća Booka iz Beograda.