Domaći mediji najavljuju epidemiju mutiranog virusa gripa AH3N2. Evo šta o tome kažu u Institutu za javno zdravlje "Batut".
 
"Informaciju o tome da je virus gripa ‘stigao’ u Srbiju dobili smo 19. januara, ali još uvek je rano da govorimo o bilo kakvoj epidemiji. Na osnovu dosadašnjih iskustava, možemo da očekujemo veći broj obolelih i karakteristično je da se virus gripa javlja kroz epidemiju, ali da li će i ove sezone biti tako, pokazaće nadzor koji ćemo sprovoditi", rekla je za Mondo dr Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".
 
Posebno je zabrinjavajuće što u ovogodišnjoj vakcini nema ove mutacije gripa, pa to povećava i šanse od epidemije.
 
Evo šta bi trebalo da uradite kako biste se zaštitili.
 
Držite odstojanje najmanje metar od osobe koja ima simptome gripa, redovno perite ruke, provetravajte prostorije, zdravo se hranite, unosite vitamine i dosta tečnosti, savetuje dr Dimitrijević.
 
Ipak Dimitrijević savetuje da se svakako vakcinišete.
 
"Treba imati na umu da kada neko primi vakcinu, to ne znači da ne može da oboli od virusa gripa, ali će u slučaju obolevanja oblik bolesti biti znatno lakši. Zato je preporučljivo da se svi vakcinišu, a naročito rizične grupe – hronični bolesnici, stariji od 65 godina, deca, trudnice. Osim toga, važno je naglasiti da kada se primi vakcina, stvaranje imunog odgovora traje između dve i tri nedelje, pa tada naročito treba poštovati preventivne mere", kaže dr Dimitrijević.