5. Londonska piramida smrti

 
 
 
Ova grozomorna građevina se zove Londonska piramida smrti a osmišljena je 1829. usred rastućih imperijalističkih ambicija Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Zamislio je tip iz Londona po imenu Thomas Wilson a ideja je bila da Britanci dobiju svoju piramidu mauzolej u Egipatskom stilu. Zato što su svi samo to čekali, sasvim sigurno. Najluđe od svega je što je trebalo da primi 5.000.000 mrtvih.
 
Naravno, svi osim samog autora su odmah rekli da je to verovatno najgora ideja koju su ikada čuli i najružnija građevina koja bi mogla da se napravi. Tako da su lepo uradili normalno groblje Kensal Rise i sačuvali London večne bruke i sramote.
 
4. Svetionik sveta
 
 
 
Čim se nešto zove Svetionik sveta jasno vam je da tu nešto nije u redu. Dakle, nacrti su ugledali svetlo dana 1937. godine u Parizu. Ideja je bila da kula bude visoka oko 900 metara. Čisto da vam bude jasno, Beograđanka ima 101 metar a najveća građevina sveta Burj Khalifa nešto više od 800.
 
A to znači da bi pre 100 godina bilo sasvim nemoguće napraviti je. Ali ni to nije najstrašnija činjenica. Već njen grozomoran izgled sa spiralom oko koje bi do vrha išli ni manje ni više nego automobili. Sve do restorana koji bi bio gore. Ambiciozno i  potpuno suludo, sasvim jasno.
 
Kulu je dizajnirao Eugene Freysinnet je rekao da bi trebalo samo oko 2.5 miliona dolara da se napravi. Odnosno u današnjem novcu oko 42 miliona. Ipak, gradski većnici su rekli da je ta cifra minimum 10 puta veća. A uz to, kome treba kula oko koje vozite automobile? Tako da su mu pokazali gde ne nalaze vrata i ostali pri Ajfelovoj kuli.
 
3. Hram ateista
 
 
 
Hram ateista zvuči podjednako suludo kao i recimo, pošten političar. U svakom slučaju ovu zgradurinu za razliku od predhodniih bismo verovatno mogli da napravimo.  Koncept je 2012. godine predložio Alain de Botton. Njegov nacrt izgleda otprilike kao Gotam, a samo fali Batman u celoj sceni. Što i nije čudno pošto je to mesto Bog napustio. Zgrada bi trebalo da ima 46 metara što predstavlja starost zemlje (4.5 milijardi godina). Nije baš jasno čemu bi zgrada služila ali verujemo da bi se ljudi okupljali i jako koncentrisali da NE misle o Bogu.
 
2. Hitlerova Gradska većnica
 
 
 
"Volkshalle" je bio najveći neostvareni Hitlerov san. Dobro, pored onog da nas sve smesti u konc logore. Dakle, ideja je bila da ova poveća zgradica bude centar njegove Germanije. Ali ideja je bila toliko loša da je čak i sam autor projekta koji ga je uradio po Hitlerovim idejama priznao da bi ispod kupole bila tolika buka da bi svako ko uđe istog trenutka ogluveo. Uz to je rekao da bi se po plafonu stalno skupljala kondenzacija pa bi unutra neprekidno padala kiša.
 
Ali Hitleru niko nije smeo da  se usprotivi. Tako su počeli da prave temelje kako bi videli da će Berlinsko zemljište moći da izdrži teret. I nije moglo. Hitler je rekao da to nema veze i tražio da se nastavi sa projektom. Ali onda je počeo rat pa su postali zauzeti masovnim ubijanjem.
 
1. Palata Sovjeta
 
 
 
Ni stari ludi komunisti iz Rusije nisu ništa bolji. Tako je 1931. godine Sovjetska Vlada raspisala konkurs za gigantsku palatu posvećenu, pa, samoj sebi. Logično. Jedini uslov bio je da se vidi iz cele Moskve. BUKVALNO CELE! Na kraju je pobedio dizajn sa statuom Lenjina od 100 metara na vrhu. Što je više izgledalo kao kič svadbena torta, a malo manje kao monumentalna građevina koja bi trebalo da pokaže moć i prestiž najveće komunističke zemlje sveta.
 
Ipak, komesarima se ideja dopala pa su srušili hram Hrista Spasitelja kako bi oslobodili mesto za torticu. Ali onda je počeo rat pa su čelik iskoristili za tenkove. Na kraju 1958. godine su odustali i zvanično od sulude ideje i napravili najveći otvoreni bazen na svetu. Moralo je da bude najveće pa to ti je… Inače Lenjin je bio toliko visoko da se ne bi ni video od oblaka. A oblaci su dosta česti u Moskvi. Ali moralo je da bude najveće…
 

1 KOMENTAR

  1. Mala digresija, u Rusiji Sovjeti nisu srušili katedralu, jer su Rusi pravoslavni narod, i katedrale su vrlo retke u toj zemlji. Srušen je ni manje ni više, vbeć Hram Hrista spasitelja – simbolično rušenje najveće pravoslavne svetinje je trebalo da znači raskidanje sa “praznoverjem” i pobedu komunizma, ali pošto je tlo tonulo i nikako nije bilo moguće da se izgradi taj “spomenik” sovjetska vlast je napravila bazen. Nakon raspada SSSR-a, i “povratka” pravoslavlja u Rusiju, na istom mestu je izgrađen, prema starim projektima (šta je bilo sačuvano) identičan Hram Hrista spasitelja, koji je izgrađen u rekordnom roku uz bogatu finansijsku pomoć ruskih tajkuna (valjda je to način da “operu” grehe) i sada je po veličini u rangu sa Hramom Svetog Save na Vračaru.

Comments are closed.