Apple je sa iPad mini i iPad mini 2 tabletima napravio pravu revoluciju na tržištu tablet računara dijagonale displeja od 8 inča (zapravo 7.9 inča) iako kompanija iz Kupertina u prvoj godini lansiranja iPad tableta nije uopšte razmišljala o modelima dijagonale ekrana manje od 10 inča. Tržište je međutim itekako imalo potrebu za manjim tabletima, a danas smo svedoci da rešenja dijagonala od 8 inča i 7.9 inča čine više od 50% ukupne prodaje tableta (bar tako kažu svetska istraživanja tržišta). Dokaz velike popularanosti iPad mini modela najbolje pokazuje i relativno sveže lansirani iPad mini 3 tablet koji je za samo mesec ipo dana prodaje u svetu proglašen za najtraženiji i najprodavaniji tablet dijagonale ekrana do 8 inča. Kod nas iPad mini 3 je postao zvanično dostupan od 27-og novembra i kako trenutne statistike pokazuju izaziva ogromno interesovanje kupaca. Mi smo imali priliku da se sa njim družimo par dana i evo kakve je utiske ostavio na nas.

U fizičkom pogledu iPad mini 3 se veoma malo razilikuje od iPad mini 2 tableta (koji je poznat pod imenom iPad mini sa Retina ekranom), šta više isti su skoro i do najsitnijih detalja osim što iPad mini 3 umesto klasičnog Home tastera ima isti sa ugrađenim senzorom za čitanje otisaka prstiju (bezbednost je jako bitna stvar kod iPad mini 3 tableta i Apple maksimalno potencira na tome kod ovog uređaja). Novi iPad mini 3 nije promenio ni težinu u odnosu na popularnu dvojku dok je debljina kućišta takođe ostala ista (7.5 mm). Inače, kao i sve prethodne verzije mini tableta tako je i kućište iPad mini 3 tableta napravljeno od jednog komada aluminijuma koji pored toga što ga štiti od uticaja većine spoljnih faktora omogućava i brzo odvođenje toplote sa ugrađene elektronike koja se za razliku od iPad Air 2 tableta ne greje tako puno.

Što se tiče hardverske konstrukcije iPad mini 3 je veoma sličan prvom iPad Air tabletu i iPad mini 2 tabletu. Tu je 64-bitni A7 procesor koga u radu prati M7 koprocesor zadužen za koordinaciju ugrađenih senzora. Prednja (FaceTime HD) kamerica ima rezoluciju od 1.3 MP, dok zadnja (iSight) poseduje senzor rezolucije od 5MP i odličan autofokus što omogućava kreiranje vrhunskih fotografija i snimanje video materijala u HD rezolucijama. Zadnja kamerica ima i video stabilizator, kao i 3x video zum koji itekako ima smisla kada se snima video sadržaj visoke definicije i verujemo da će ga posebno koristiti napredniji korisnici. Veoma važna stvar kod iPad mini 3 tableta je njegova baterija koja u radu donosi autonomiju od 10 časova i to sa aktivnom Wi-Fi konekcijom. U osnovi iPad mini 3 može da ponudi gotovo celodnevni rad ako se kontrast njegovog ekrana smanji za 30% do 50%, a to je u ovom momemntu nemoguće postići ni sa jednim drugim tabletom.

Ekran (7.9 inča) na novom iPad mini 3 tabletu je Retina tipa i operiše rezolucijom od 2048×1536 piksela (2K lepše rečeno). Isti donosi besprekornu reprodukciju boja i detaljnost kakvu smo do sada mogli da vidimo samo na Retina ekranima MacBook Pro Retina računara i moćnim 4K televizorima. Upravo zbog Retina ekrana iPad mini 3 je idealan tablet za igranje igrica i gledanje filmova, kao i za rad sa grafikom i crtanje. Zapravo iPad mini 3 je pravi multimedijalni tablet kome je dobra zabava u krvi i koji nudi mnogo više od sličnih rešenja. Na njemu je mnogo lakše i lepše surfvanje internetom , a i komunikacja sa pridruženim uređajima je gotovo beprekorna.

Za kraj priče o iPad mini 3 tabletu ostaje još da kežemo da Apple ovaj tablet proizvodi u dve kombinacije (sa Wi-Fi i Wi-Fi + Cellular adapterima) sa fleš skladišnim prostorima od 16GB, 64GB i 128GB. Mi lično smatramo da je 16GB malo prvenstveno zbog veličine novog iOS-a koji dolazi uz iPad mini 3 i toplo preporučujemo model od 64GB koji je za nekih 13.000,00 dinara skuplji. Ako po stranu stavimo cenu (koja je za nekog previsoka, a za nekog nije) iPad mini 3 je jedan zaista vrhunski tablet koga odlikuje savršen ekran, dobro izbalansiran hardver i besprekorna izrada. Po svim testovima on je daleko brži i grafički superiorniji od sličnih konkurentskih rešenja, a i ceo ekosistem koji ga prati je maksimalno izbalansiran čime korisnik dobija na dodatnom komforu u radu. Ako nam ne verujete probajte iPad mini 3 u nekoj od domaćih Apple Premium Reseller prodavnica – verujemo da će va soduševiti.

Cena (sa PDV-om): 52.690,00 dinara
Kontakt: Apcom