Ruska rublja je ove nedelje doživela pravi kolaps vrednosti, dostižući istorijski minimum. Istovremeno, cena nafte pada, kao i indeksi na Moskovskoj berzi.

Stvar je od umerene zabrinutosti ekonomista za samo nekoliko sati juče eksalirala do ekonomske katastrofe. Tako je recimo kompanija Apple obustavila prodaju preko interneta zbog inflacije. Ruska Centralna banka je podigla referentnu kamatnu stopu na 17 posto ali bez uspeha.

Ekonomisti kažu da sve zapravo podseća na osamdesete i krah Sovjetskog Saveza.

Yegor Gaidar je bio premijer rusije od 1991. do 1994. godine i evo kako on opisuje kolaps Sovjetskog Saveza:

"Početak pada SSSR može da se prati sve do 13. septembra 1985. godine. Tada je Šeik Ahmed Zaki Yamani, ministar za naftu Saudijske Arabije najavio da će monarhija promeniti svoju politiku. Saudijci su odustali od odbrane cene nafte i povratili svoj udeo na svetskom tržištu. U sledećih 6 meseci povećala se proizvodnja a cene su dramatično pale."

I upravo to se ponovo dešava poslednjih nekoliko meseci.

Zemlje OPEC-a u novembru nisu uspele da se dogovore da smanje proizvodnju. Saudijska Arabija ponovo želi da zadrži svoj udeo na tržištu i pored pada cena. A to Rusiju ostavlja u poprilično nezahvalnoj situaciji.

Krajem osamdesetih SSSR se tako suočio sa velikim nedostatkom novca za finansiranje tekućih obaveza. Pokušali su da pozajmljuju od banaka, ali to nije bilo dovoljno. Počele su nestašice hrane, zbog čega se Moskva obratila zapadnim zemljama za pomoć. Za uzvrat zemlje Istočne Evrope su posle skoro 50 godina okupacije dobile nezavisnost.

Evo šta je Gaidar još napisao:

"Koje lekcije možemo da naučimo od pada Sovjetskog Saveza i primenimo ih u sadašnjoj situaciji u Rusiji? Prvo, ne smemo zaboraviti da je Rusija zavisna od izvoza nafte. Niko precizno ne može da predvidi kretanje cena nafte. Kolaps SSSR bi trebalo da posluži kao lekcija za sve koji vode politiku zasnovanu na pretpostavkama da će cene nafte ostati visoke."

Naravno, Rusija danas nije planska, zatvorena privreda poput komunističkog Sovjetskog Saveza. Ipak, sitacija se nije ni mnogo promenila. Zemlja je i dalje visoko zavisna od izvoza nafte. A ni to nije jedina sličnost.

"Još jedna lekcija koja je relevantna na Rusiju danas su autoritarni režimi, koji su lomljivi iako javno pokazuju svoju snagu. U uslovima relativnog mira društvo je spremno da toleriše nedostatak pravih izbora. Ali tako će biti samo dok se ne suoče sa ozbiljnim izazovima koji će zahtevati teške mere", zaključuje bivši ruski premijer Gaidar. photo: itar tass