Posle više decenija dugog istraživanja, astronomi su možda konačno pronašli prvi dokaz postojanja tamne materije.

To je nevidljiva supstanca za koju naučnici veruju da čini najveći deo svemira, budući da vidljiva materija čini svega oko 20 odsto mase univerzuma.

Iako je do sad tamna materija mogla da se posmatra indirektno u smislu praćenja njenih gravitacionih uticaja na vidljivu materiju, naučnici nisu uspeli da pronađu „opipljiv“ dokaz da ona zaista postoji. Sve do sad.

Ove nedelje tim istraživača iz Francuske i Holandije objavio je da je detektovao prvi signal raspada čestica tamne materije.

Za potrebe istraživanja tim je analizirao rendgenske zrake koje emituju dva nebeska tela: skup galaksija Persej i naše „sestrinske“ galaksije Andromede.

Istraživači su ispitivali podatke dobijene uz pomoć XMM-Newton teleskopa Evropske svemirske agencije i primetili misterioznu anomaliju, koju nije mogao emitovati ni jedan poznati atom ili čestica.

Isto je opazio i istraživački tim sa Harvarda u junu ove godine.

„Ovaj sićušni višak zračenja (od nekoliko stotina fotona više) smatra se da potiče od raspada čestica tamne materije“, kaže dr Aleksej Bojarski, profesor astronomije i fizike na Lajden univerzitetu i vođa istraživanja.

„Iako je signal slab, prošao je nekoliko provera kojima je utvrđeno da zaista može poticati od tamne materije“.

Bojarski smatra da je možda reč o „sterilnom neutrinu“, hipotetičkoj čestici za koju se veruje da je velika koliko i stoti deo elektrona.

„Potvrda ovog otkrića mogla bi da dovede do razvoja nove vrste teleskopa za proučavanje ovakvih signala. Ukoliko do toga dođe, moći ćemo da rekonstruišemo kako je nastao svemir“, kaže on.

Istraživači će objaviti rad na ovu temu sledeće nedelje u žurnalu Physical Review Letters.