Naučnici već vekovima pokušavaju da odgonetnu pojam vremena u našem univerzumu. I zašto se ono kreće samo unapred i kako je moguće da znamo samo ono što se desilo u prošlosti.

E pa naučnici konačno imaju ideju u čemu je stvar.

Fizičar Julian Barbour misli da je u Velikom prasku nastao naš univerzum, ali i još jedan univerzum. Koji se najbolje može opisati kao Univerzum u ogledalu. On se kreće u suprotnom pravcu u vremenu u odnosu na naš.

"Vreme je velika misterija", kaže doktor Barbour.

Naučnici smatraju da je paralelni univerzum ipak drugačiji od našeg pošto se razvijao nezavisno. Naravno u njemu vladaju određeni zakoni fizike, ima planete, galaksije poput našeg svemira. Evo kako su došli do toga. Istraživači su analizirali kompjutersku simulaciju 1000 čestica pod uticajem Njutnovog zakona gravitacije, sa fokusom na dinamičkom ponašanju i udaljenosti između čestica.

Otkrili su da, bez obzira na veličinu i količinu, svaka konfiguracija čestica će prerasti u ono što je poznato kao skala niske složenosti.

One se zatim šire ka spolja u oba smera, stvarajući dve različite, i suprotne „strelice vremena“.

Gravitacija zatim povlači čestice u veću i složeniju vremensku strukturu, čiji je model ekvivalentan galaksijama sa zvezdama i planetarnim sistemima. Odatle, standardni termodinamički protok vremena može se manifestovati i odvijati na svakoj od dve staze, koje se razilaze.

„Drugim rečima, model ima jednu prošlost, ali dve budućnosti“, kaže profesor Barbour.

 

Na kraju, posebno zanimljivo u celoj priči je da biste u njemu znali sve što će se dogoditi, ali ne i šta se dogodilo u prošlosti. Sada razmišljajte neko vreme o tome gledajući u zid…