Naučnici su otkrili da čak i jedan minut intenzivne aktivnosti, tokom desetominutnog vežbanja poboljšatva kondiciju i zdravlje čoveka.

Martin Gibala, profesor kineziologije na Mekmaster univerzitetu u Ontariju, sa kolegama je proučavao koristi od takozvanog intervalnog treninga.

Oni su želeli da saznaju koje minimalno vreme treba da provedemo vežbajući, kako bismo osetili zdravstvena poboljšanja.

Kako bi to otkrili, oni su regrutovali grupu od 14 osoba sa viškom kilograma, koje inače nisu imale drugih zdravstenih tegoba i koje se nisu bavile nikakvom fizičkom aktivnošću.

U laboratoriji su uradili biopsiju mišića i merili njihovu aerobnu izdržljivost, krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a zatim dobili zadatak da urade intervalni trening na stacionarnim biciklima u trajanju od deset minuta.

Trening se sastojao od 20 sekundi intenzivnog okretanja pedala i dva minuta umerene “vožnje” naizmenično.

Takođe, oni su se zagrevali dva minuta, a istezali posle vežbanja oko tri minuta. Intenzivno su vežbali svega jedan minut.

Ispitanici su imali zadatak da vežbu ponavljaju tri puta nedeljno, tokom šest nedelja. Zatim su ponovo testirani.

Njihova tela su se u tom periodu drastično promenila.

Ispitanicima je izdržljivost porasla za 12 odsto, a imali su i zdraviji krvni pritissak i viši nivo hemikalija u mišićima, koji ukazuje na pojačanu aktivnost mitohondrija.

Zanimljivo je da je kod muškaraca bio poboljšan i nivo šećera u krvi, ali da to nije bio slučaj kod žena.

Istraživači smatraju da se ta razlika javila zbog drugačijih načina na koje muškarci i žene sagorevaju šećer ili masnoće prilikom vežbanja, ali je potrebno još istraživanja kako bi se u to uverili.

Gibala kaže da ljudi ne moraju da voze sobni bicikl, kako bi imali koristi od ovakvog intervalnog vežbanja. Možete trčati uz stepenice, najbrže što možete, tokom 20 sekudi, ili čak u mestu.

Suština je u tome da nedostatak vremena nikom ne treba da bude izgovor za nevežbanje.