Istraživači su usmerili laser na mešavinu gline i hemijske supe, kako bi simulirali energiju koju oslobađa asteroid, nakon udara u planetu.

Oni su na taj način stvorili nešto što se smatra ključnim delovima gradivnih blokova života.

Eksperiment je proizveo sve četiri hemijske baze potrebne za stvaranje RNA, jednostavnijeg “rođaka” DNK. Od te faze moralo je da se dogodi još mnogo misterioznih koraka, kako bi nastao prvi život, ali je naučnici smatraju da su na pravom tragu da razotkriju ceo proces.

Neki stručnjaci nisu bili impresionirani rezultatima, jer ne dokazuju kako je život tačno nastao pre četiri milijarde godina, kada su asteroidi “bombardovali” našu planetu 10 puta češće, nego kasnije. Ipak, eksperiment je u skladu sa jednom od teorija.

“Ova otkrića sugerišu da je život nastao na Zemlji, ne slučajno, nego kao direktna posledica uslova na primordijalnoj Zemlji i njenom okruženju”, zaključili su naučnici u studiji objavljenoj u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Eksperiment dokazuje da energija zbog udara asteroida može da bude okidač za hemijsku reakciju, kaže vođa studije Svatopluk Civis sa Hejrovski instituta za fizičku hemiju u Pragu.

Civis kaže da su naučnici koristili laser dug gotovo 150 metara, koji je na hemijsku supu delovao samo jedan delić sekunde.

Energija je bila tako velika i koncentrisana, da je bila ekvivalentna onoj koju oslobode dve nuklearne elektrane za isto vreme, a dostignuta je temperatura od 4.200 stepeni Celzijusa.

Neki od prvih oblika života na Zemlji nastao je u vreme kada je pojas asteroida u Sunčevom sistemu bio mnogo veći, a stene iz svemira mnogo češće udarale u našu planetu, kaže jedan od autora Dejvid Nesvorni, planetolog iz Instituta u Koloradu.