Više od 100 naučnika i astronoma okupilo se kako bi pozvalo javnost na zaštitu od asteroida. Oni smatraju da oni predstavljaju opasnost koja bi mogla da uništi čovečanstvo.

Lord Matin Rees pročitao je deklaraciju kojom se zahteva "rešavanje najvećeg izazova čovečanstva u čuvanju naših porodica i života na Zemlji u budućnosti".

U Deklaraciji se pozivaju vlade sveta da iskoriste svu tehnologiju koju imaju kako bi pratili asteroide u blizini Zemlje.

"Naši preci bili su u pravu kad su verovali da nebesa i astronomska tela utiču na život na Zemlji – samo ne na način na koji su oni zamišljali. Ponekad ta nebeska tela udare u Zemlju. Zato naša misija mora postati pronalazak asteroida pre nego što oni pronađu nas", kazao je lord Rees.

Inače, već postoje sistemi kojima se prate veći asteroidi, ali poslednja istraživanja ukazuju da to nije dovoljno."NASA radi jako dobar posao u praćenju velikih objekata, onih koji bi mogli uništiti čitavu ljudsku rasu. Ali problem su oni koji će uništiti jedan grad ili pogoditi ekonomiju na nekoliko stotina godina", kazao je Ed Lu, astronaut.

"Što više učimo o udaru asteroida, postaje sve jasnije da ljudska rasa živi na pozajmljenom vremenu. Trenutno smo svesni manje od jedan posto objekata uporedivih sa onim koji je udario u Tungusku i nitko ne zna kada će udariti sledeći. A dovoljan je samo jedan", poručio je doktor Brian May.