Full facelift ili podizanje volumena celog lica i ispravljanje bora ne mora podrazumevati hirurške procedure. Hijaluronom – hijaluronskim filerima, potpuno bezbedno i bez perioda oporavka može se postići rezultat približan hirurškim zahvatima.

Vrlo često hirurška procedura podizanja volumena lica može dovesti do gubitka prirodnog izgleda osobe a da pri tome ne dovede do željenog i planiranog rezultata. Pravovremenom upotrebom hijaluronskih filera tonus kože i mišića lica se zadržava tokom celog života, pa se samim tim i potreba za hirurškim procedurama značajno smanjuje ili odlaže.

Karakteristike starenja kože lica

Jedna od prvih i osnovnih karakteristika starenja kože lica jeste gubitak masnih jastučica koji  predstavljaju potporu kože i mišića na licu. Ta promena nije uslovljena variranjem u kilaži a dovodi do pojave umornog i ispijenog izraza lica, kao i do vidnog viška kože.

Druga karakteristika starenja je istanjivanje kože, koje se može nadoknaditi tanjim molekulima hijaluronske kiseline a bez dodavanja volumena.

Treća karakteristika starenja jeste istanjivanje mišica i menjanje oblika koštanog tkiva, što je teško kompenzovati bilo kojom metodom.

Hijaluron

U početku, hijaluronska kiselina bila isključivo supstanca koja je popunjavala bore, posebno tzv nazolabijalne bore tj bore koje se prostiru od ivice nosa do uglova usana. Proizvodnja različitih veličina molekula hijalurona kao i varijacijama njihove gustine omogućeno je kompenzovanje  gubitka volumena lica. Popunjavanje bora i nadoknada volumena daje dugotrajan i prirodan izgled nakon tretmana. Veliki strah pacijenata da ne izgledaju kao pojedine javne ličnosti vrlo lako se može eliminisati sa umerenom aplikacijom filera samo tamo gde je tkivo prirodno izgubilo na volumenu. Da bi se u potpunosti razumeo benefit ove procedure treba se podsetiti da je hijaluron polisaharid koji se prirodno nalazi u našoj kozi. Ta činjenica omogućava da nakon procedure lice izgleda potpuno prirodno i meko a sposobnost hijaluronske kiseline da snažno vezuje vodu koži daje dodatnu elastičnost i hidriranost tkiva koje je obuhvaćeno tretmanom.

 

Tretman hijaluronom

Tokom tretmana mogu se koristiti različite tehnike aplikacije. U početku se hijaluron aplikovao isključivo iglom, poštujući anatomske karakteristike lica i prateći prolaze velikih krvnih sudova. Poslednjih godina sve više se koristi kanila, tj tupa igla koja na svom krajnjem delu ima otvor kroz koji se istiskuje gel. Oblina vrha kanile ne dozvoljava kidanje krvnih sudova pa je tako aplikacija hijalurona postala procedura koju je moguće uraditi za vreme ručka i vratiti se na posao bez modrica. Odredjene delove lica, poput predela ispred ušiju ili mandibularne kosti gotovo je nemoguće uraditi bez kanile. Kanila omogućava da se samo iz jedne tačke ulaska na licu moze izvršiti podizanje obrva, popunjavanje obraza, podizanje jagodica ili popuniti predeo ispod uglova usana. Takvim pristupom omogućeno je uraditi ful face lift hijaluronom. Neke tačke na licu nije moguće je uraditi samo kanilom, vec je neophodno kombinovati sa aplikacijom klasične igle.

Hijaluron ne može u potpunosti zameniti hirurške procedure podmladjivanja, kao što i hirurško podizanje lica (facelift) vrlo često nije kompletno bez nadoknade volumena tkiva hijaluronom. Hijalurosnki fileri su već nekoliko godina mudra alternativa hirurškom podmladjivanju a mogu biti i njen značajan dodatak ili korekcija.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Pročitajte još o temi hijaluronski fileri  i hijaluron za lice na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.