Za vikend se desila najvažnija stvar na domaćoj kulturnoj sceni ove godine.

Nekih 200 mladih je "okupiralo" bioskop "Zvezda" u Beogradu a onda i počelo sa prikazivanjem flmova.

Pokret za okupaciju bioskopa poručuje da su to uradili nezadovoljni stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa.

Na poziv Miroslava Cenića iz Beograd filma (koji je vlasnik) u bioskop je došla i policija. “Razgovarali smo sa njima i objasnili im da nije u pitanju nikakav vandalizam, već sređivanje prostora. Okupili smo se da bismo pokrenuli kulturnu scenu kod nas, naročito bioskopsku, a vrata Zvezde bila su otvorena”, kazali su članovi "Pokreta za okupaciju bioskopa" u razgovoru za B92. “Policajci i Cenić potom su otišli, a mi nastavljamo dalje sa projekcijama koje su najavljene za večeras.”

Ispred bioskopa okačena je crvena zastava na kojoj piše "Pokret za okupaciju bioskopa", a predstavljen je i program budućih aktivnosti.

"Predugo smo gledali kako se prodaju bioskopi, trunu muzeji, propadaju biblioteke, kako se umetnost pretvara u robu, a kulturna dobra u privatni posed", naveli su predstavnici te grupe.

U međuvremenu je biznismen Nikola Đivanović, vlasnik "Beograd filma", u čijem je sastavu i bioskop "Zvezda" najavio da će se obratiti "policiji i sudu".

Đivanović, biznismen iz Londona, osuđen je za malverzacije sa "Beograd filmom" i to zbog sporne prodaje nekoliko bioskopa.

Akcija okupacije bioskopa dobila je veliku podršku javnosti i brojnih ličnosti iz sveta filma i kulture.  photo: facebook