Mezoniti ili 3D mezoniti su tanke, biorazgradive niti kojima se omogućava izbegavanje hirurškog fejsliftinga lica. Lifting kože lica mezonitima je minimalno invazivna procedura podizanja i osveženja lica, bez mogućnosti komplikacija i ožiljaka a uz kratkotrajan oporavak.

Tretman 3D mezonitima

Biorazgradive i antialergijske 3D mezoniti sastoje se od resorptivnog hirurškog konca koji na sebi ima veliki broj mikroskopski vidljivih zareza. Postavljanjem mezoniti u donji sloj kože zarezi na nitima se urezuju ispod kože a povlačenjem i raspoređivanjem niti u različitim pravcima zateže se višak kože na  različitim regijama lica ili vrata. Tretman mezonitima se obavlja u lokalnoj anesteziji tokom 30 do 60 minuta nakon čega se pacijent može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Prvobitno rešenje za nehirurški fejslifting su bile neresorptivne zlatne niti. Velika mana ove procedure bila je u nemogućnosti da se nakon procedure koriste neinvazivne metode poput miolifta i radiotalasnog liftinga lica a posebne komplikacije javljale su se sa pucanjem niti ili njenim uočavanjem ispod kože nakon nekoliko godina od intevencije. Razgradivost mezoniti omogućila je izbegavanje navedenih komplikacija uz isti rezultat.

Idealni kandidati za procedure nehirurškog fejslifta mezonitima su osobe oba pola izmedju 35 i 60 godina koje nemaju preveliki višak kože na licu ili vratu a čija koža još uvek ima punoću. Tretman mezonitima je procedura posebno namenjena osobama koje žele da u potpunosti zadrže svoj izgled i oblik lica a da dobiju kako osveženje izgleda tako i bolji kvalitet kože. Podizanjem lica 3D mezonitima može se dobiti  do 50% podizanja lica u odnosu na tradicionalni hirurški lifting. To je razlog zašto procedura nije indikovana za pacijente sa velikim viškom kože.

Vreme potrebno za razgradnju mezoniti

Da bi organizam razgradio mezoniti potrebno je 9 do 12 meseci. Tokom ovog perioda telo formira vlakna kolagena oko svake niti što trajnost efekta ugradnje mezoniti povećava na 2 do 3 godine. Nakon potpune resorpcije mezoniti moguće je bezbedno ponoviti proceduru u željenim pravcima u zavisnosti od procesa starenja kože i želja pacijenta.


Na kojim regijama tela se rade mezoniti?

1. – Regija čela – omogućava podizanje obrva, zatezanje gornjih kapaka, ispravljanje asimetrije obrva i redju upotrebu tretmana botoksom
2. – Podizanje jagodica lica uz blagu nadoknadu volumena jagodica
3. – Ispravljanje bora koje se protežu od nosa do usana – nazolabijalnih bora
4. – Ispravljanje ugla usana i podizanje viška kože od ugla usana do brade – marionetske linije
5. – Zatezanje viška kože na vilici
6. – Zatezanje kože vrata

Takođje, mezonitima se mogu tretirati i regije na telu kao što su stomak, ruke i unutrašnja strana butina.


Neželjeni efekti nakon tretmana mezonitima

Nakon urađene intervencije mezonitima na mestima intervencije moguće su male i tanke modrice kao i blag otok. Potpun oporavak od intervencije traje do dve nedelje tokom koje pacijent može uobičajeno obavljati sve svoje obaveze ali sa manjim ograničenjem mimike lica, preporučenim spavanjem na ledjima i izbegavanjem sportskih aktivnosti. Lifting lica mezonitima je nešto agresivnija procedura od aplikacije hijalurona i botoxa pa tako ne može da se tvrdi da če lice istog dana izgledati onako kako će da izgleda nakon oporavka od 2 nedelje iako je rezultat liftinga odmah vidljiv.

Da bi se dugotrajno održao tonus lica tretman mezonitima je poželjno kombinovati sa hijaluronskim filerima, Botoxom, mezoterapijom ili laserskim tretmanima. U kombinaciji sa navedenim procedurama može se trajno i u potpunosti izbeći potreba za hirurškim face liftom.

  

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o mezonitima na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.