Prvi gastrokulturni festival EAT BELGRADE održan je juče u beogradskom klubu Tranzit. Više stotina posetilaca je probalo delikatese koje su izložili izabrani vrhunski domaći proizvodjači hrane – Fini, All Nut, Gazdinstvo Aleksić, Hangri kapkejk, Kabinet, Medenjakov špajz, Sanjalice, Moj med, Remake i Blatobran – ali i da konzumiraju kulturne sadržaje neuobičajene za ovakve događaje.

Već u 13 časova na vratima festivala su se pojavili prvi gastronomski znalci, koji su odgledali projekciju dokumentarnog filma “Jiro sanja suši”, koji govori o životnoj filozofiji najvećeg japanskog majstora sušija Jira Onoa. Program je nastavljen foto radionicom šarmantne Marije Petrović, koja je na licu mesta demonstrirala proces nastajanja fotografije za njen blog Palachinka, ovaj put koristeći hranu izlagača i nekoliko rekvizita. Slobodan Jovanović Coba i Slavimir Stojanovića su održali edukativna predavanja upoznajući zainteresovanu publiku o važnosti i ulozi dizajna pakovanja prehrambenih proizvoda. Slobodan Jovanović Coba je naglasio: ”U situaciji kada znamo da klasično oglašavanje više ne deluje na kupca, a da se 70% svih odluka o kupovini dešava u trenutku kupovine u samoj prodavnici, postaje jasno koliko je uloga dizajna važna.”

Najveće iznenađenje programa svakako je bila video instalacija vampirsko-gastronomske priče Džejmsa Lajona, autora nedavno objavljenog bestselera “Poljubac leptira” u izdanju Samizdata.

Kulinarske zvezde programa su bile Biljana Srbljanović, naša poznata dramaturškinja ali i nosilac nekoliko kulinarskih diploma sa svetski renomiranih kulinarskih škola Cordon Bleu i Escoffier, i Mina Pejić Božović, psihološkinja. Za kraj, posetioci su odgledali energični muzički set praćen gastro veštinama DJ Ewoxa i njegove partnerke Tamarinsky.

Nina Babić, osnivač i direktor festivala, kaže: “Gastrokultura ima svoje mesto na našoj kulturnoj sceni i ma koliko teške bile okolnosti u kojima se svaki kulturni dogadjaj kod nas danas kreira, ne smemo odustati. Gastronomija nije zabava za bogate, ona je doživljaj dostupan svakome. Kako to kaže poznati francuski kuvar Mišel Bra, gastronomija može da bude i kroasan i osmeh.”