Dugo se priča o teoriji po kojoj je naš svet samo jedan od beskrajno mnogo univerzuma. I to je na granici naučne fantastike, ali ako je suditi prema teoriji kvantne mehanike koja poslednjih godina dobija na snazi, drugi svetovi su zapravo svuda oko nas.

Naučnici ponovo pričaju o ovoj teoriji, pogotovo od kada je poznati autor Howard Wiseman ovog oktobra objavio knjigu u kojoj navodi da je broj paralelnih svemira veoma velik i da se među njima dešava svojevrsna interakcija. Do nedavno se to smatralo nemogućim.

"Standardna teorija kvantne mehanike zapravo ne nudi nikakva objašnjenja o našoj stvarnosti već samo predviđanja u laboratorijskim eksperimentima. Naše novo objašnjenje jeste da oko nas postoje obični paralelni svetovi koji međusobno vrše određeni tip interakcije", rekao je Wiseman, profesor fizike sa Univerziteta Griffith.

Ukratko, Wisemanova teorija predviđa da se među svemirima dešava interakcija u obliku fizičke sile, kao što je interakcija između Zemlje i Meseca u obliku gravitacione privlačnosti.

Ovakve tvrdnje su naravno izazvale burne reakcije. Drugi naučnici su podeljenih mišljenja. Neki misle da je to moguće, dok drugi ovakve navode kategorički odbacuju.