Domaći mediji već dva dana na naslovnim stranama objavljuju dramatične vesti sa bombastičnim naslovima o tome kako ćemo se smrzavati ove zime, kako će ona biti najhladnija u poslednjih 100 godina i kako nas čekaju temperature i do minus 30 stepeni.
 
Ali, moramo da ih razočaramo. To jednostavno nije istina. Krenimo redom.
 
Sve je počelo kada su britanski meteorolozi objavili dugoročnu vremensku prognozu koja ukazuje na hladniju zimu pod uticajem arktičkih vetrova. A onda je celu priču njihov tabloid Mirror predstavio kao da će skapavati od zime svakog dana.
 
Naravno, naši tabloidi, uvek raspoloženi za širenje panike i apokaliptičnih vesti, su odmah preneli vest i zanemarili činjenicu da se Britanija nalazi na nekih 1.500 kilometara od nas i da ima potpuno drugačiju klimu.
 
Britanci su isto prognozirali i prošle godine, pa se ništa od toga nije ostvarilo”, kaže meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.
 
Takođe, stručnjaci se slažu da je zaista teško predvideti vremenske prilike u dugom periodu. Ovakve proznoze se zasnivaju na određenim pravilnostima koje se ponavljaju u određenim godišnjim intervalima. One su nekada tačne, ali nekada baš i nisu najpreciznije.
 
Niko ne poriče da će nadolazeća zima biti dosta hladnija od prethodne”, dodaje Todorović.
 
Dakle ova zima će biti hladnija OD PRETHODNE. Što uopšte nije neočekivano, imajući u vidu da je zima 2014. bila najtoplija još od 1959. godine u Srbiji.
 
"Ja bih je pre okarakterisao kao prosečno hladnu. Biće snega, kiše i nekoliko perioda tokom kojih će se temperatura spuštati do minus 15 stepeni u gradovima i minus 30 na planinama, ali oni neće trajati duže od tri dana u kontinuitetu", kaže naš stručnjak.
 
Ni prema analizi ponovljivosti hladnih i toplih zima, ova pred nama neće biti ekstremno hladna.
 
Ekstremno hladne zime ponavljaju se u ciklusima od 22 godine. Poslednja takva zima u Srbiji bila je 2005. godine, što znači da sledeću treba da očekujemo 2027”, dodaje Todorović.
 
 
Dakle, ne verujte svemu što pročitate. I uživajte u suncu, pošto nas krajem ove nedelje čekaju temperatura do 18 stepeni i lepo vreme…
 
DODATAK: I regionalni meteorolozi su reagovali na ovu vest. "Nadolazeća zima neće biti "najhladnija u poslednjih 100 godina", već će biti blaga tako da nema potrebe da se izmišljenim prognozama plaši narod", rekla je Srni dežurni sinoptičar u Hidrometeorološkom zavodu Srpske Milica Đorđević.

2 KOMENTARI

  1. Text je VRH! Po prvi put da procitam jedan kontra-obavestajni text jer se neko nasao, napokon, da pobije neke vesti i tvrdnje koje se mogu kod nas citati svaki boziji dan! Vise postaje smesno kakve nam se informacije plasiraju svakodnevno, a nas narod glup i lakoveran, neobrazovan u vecini, lagano poveruje u to sto procita i krece sirenje dezinformacija i stvaranje panike u nekim slucajevima. Pogotovo medju populacijom u 40im i kasnijim godinama. Jeste wda je vezan za “vremensku prognozu” ali nema veze, svaka vam cast.

Comments are closed.