Recept za bolji izgled je jednostavan: hranite se namirnicama bogatim vitaminima, mineralima i antioksidantima! Birajte sveže, nerafinisane namirnice, uzgajane po biološkim pravilima, jer jedino tako one mogu sačuvati sve hranljive sastojke, savetuje Jugportal. Na vrhu top liste najkvalitetnijih namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na lepotu, nalaze se kivi, borovnica, spanać, paradajz i orasi.

1. KIVI

Hidrira i obnavlja kožu

Kivi je pravi "koncetrat" vitamina C. Kako objašnjavaju američki nutricionistI, upravo zahvaljujući hrani bogatoj vitaminom C, koža se dubinski hidrira i postaje mekša, elestičnija i baršunastija.

Čuva liniju

Dva kivija sadrže oko 5 g vlakana, a kako je poznato, biljna vlakna regulišu rad creva i smanjuju nadimanje stomaka. Osobama koje drže dijetu kivi se preporučuje za užinu jer, zahvaljujući vlaknima, brzo stvara osećaj sitosti.

Osvežava ten

Kivi sadrži i kalijum, meneral koji stimuliše cirkulaciju i na taj način pojačava priliv kiseonika i hranljivih sastojaka u tkiva. Zajedno sa vitaminom C, kalijum ima i dijuretička svojstva, što znači da stimuliše izbacivanje toksina iz organizma. A, kada je telo pročišćeno iznutra, koža postaje prirodno rumena i sjajna.

2. BOROVNICA

Zaustavlja starenje

Istraživanje naučnika sa bostonskog Tafts univerziteta pokazalo je da borovnice, u poredjenju sa 40 najčešće konzumiranih vrsta voća i povrća, sadrže apsolutno najmoćnije antioksidante. Borovnice naime sadrže 5 različitih vrsta antocijana, ljubičastih pigmenata koji usporavaju starenje ćelija i imaju antiinfiamatorno dejstvo.

Sprečava pojavu crvenila

Ogromna snaga ovog voća leži u savršenoj mešavini aktivnih supstanci. Kombinacija antocijana i vitamina C ima izuzetne efekte na mikrocirkulaciju. Jačajući zidove krvnih sudova, ovi sastojci sprečavaju pojavu crvenila (kuperoza) i akni na koži lica. Prvi efekti redovnog konzumiranja borovnica primetni su već posle mesec dana. Da bi koža bila zdrava, trebalo bi 2 do 3 puta nedeljno pojesti porciju borovnica.

Smanjuje oticanje kapaka

Kombinacija vitamina C i antocijana takođe ublažava pojavu crvenila i otoka na kapcima jer stimuliše eliminaciju tečnosti i toksina.

3. SPANAĆ

Sprečava pojavu bora

Bogat sastojcima koji usporavaju starenje kože, za spanać se s pravom može reći da je "eliksir lepote", zbog čega se posebno preporučuje damama koje su prešle tridesetu. Spanać naime sadrži lutein, betakaroten, vitamin C i alfa-linolensku kiselinu, koja udružena sa ostalim sastojcima, pojačava njihovo dejstvo a kožu čini zategnutom i baršunasto mekom.

Osvežava ten

Kako najnovija istraživanja pokazuju, alfa-linolenska kiselina igra važnu ulogu u regulisanju metabolizma glukoze, sprečavajući na taj način da višak šećera uspori ćelijsku razmenu. Tako konzumiranje spanaća podstiče eliminisanje toksina na ćelijskom nivou, zbog čega koža postaje blistava lepa i sjajna.

Jača kosu

Spanać pozitivno utiče na kvalitet kose. Gvožde sadržano u spanaću pomaže crvenim krvnim zrncima da dopreme kiseonik do folikula i na taj način jača kosu. Da biste pospešili apsorpciju gvožđa, začinite spanać limunovim sokom, bogatim vitaminom C.

4. ORASI

Za zdrav izgled

Da bi vaša koža imala svež i zdrav izgled, dva do tri puta nedeljno, za doručak pojedite po dva do tri jezgra oraha. Zato što orasi sadrže arginin, aminokiselinu koja opušta zidove površinskih krvnih sudova. A kako je poznato, kada se kapilari šire, ćelije primaju više kiseonika i hranljivih sastojaka i na taj način koža dobija svež i zdrav izgled.

Protiv upala

Orasi su pravi koncentrat alfa-linolske masne-kiseline (jedne od najvažnijih iz grupe Omega 3), poznate po jakim antioksidativnim svojstvima. Konzumiranje oraha sprečava upale kože, pojavu ekcema i psorijaze.

5. PARADAJZ

Uništava slobodne radikale

Paradajz, je veoma bogat likopenom, moćnim antioksidasom koji efikasno uništava slobodne radikale i tako sprečava starenje tkiva.Zanimljivo je da kuvani paradajz sadrži veću količinu likopena nego sveži.

Štiti kožu

Osobama sa viškom kilograma preporučuje se što češće konzumiranje paradajza, pre svega zbog vitamina E kojim je bogat, a koji "čuva" masne ćelije na površini kože i na taj način sprečava njeno ubrzano starenje.

Čuva kosti i nokte

Bogat mineralima (sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožde), paradajz blagotvorno utiče na kosti i zube, na krvni pritisak, kao i na rast noktiju.