4. Misteriozne statue u Aleksandriji


roland unger
Kada je bivši general Aleksandra Velikog pokorio Egipat, odmah je uveo svoju omiljenu religiju. Odnosno Boga Sarapisa za koga je i sagradio ogroman hram u Aleksandriji.  A centralno mesto u hramu je bilo rezervisano za gvozdeno sunce.

 

Ok fino.

 

Ali vidite, to gvozdeno sunce je ledbelo. A kako je u to vreme ravno čudu bio svako ko nije umro posle nedelju dana od kašlja, jasno vam je da je gvozdena kugla koja lebdi bila nesumnjivi dokaz u božansku rabotu.

Ali sunce nije bilo samo, pa su se u Aleksandriji nalazile statue koje su takođe lebdele. I ne samo to već su Mars i Venera čak mogle da se pomeraju u vazduhu, piše istoričar Plinije.

Dakle, opasne frekvencije su bile u Aleksandriji čini se.

Ali…

Ali nema ničeg mističnog u svetu tome. Osim magneta. Koji jesu zabavni ali fakat nisu baš božanski. Metalna kugla je bila postavljena između prirodnih magneta. I statue po gradu su na isti način lebdele. A to sve znači da su stari Grci koristili nauku kako bi malo pojačali versko iskustvo. Otprilike isto kao što ovi naši koriste Audi. Otprilike…

3. Proročište u Delfiju


leonidtsvetkov
Delfi je bilo jedno od najvažnijih mesta antičkog sveta. Recimo zato što su tamo sveštenice iz Apolonovog hrama proricale sudbinu. Ali, to su radile malo manje konkretno od recimo Milana Tarota.

Zapravo, davale su dvosmislene odgovore i po tome bile veoma poznate. Kada ih je Lidijski kralj pitao da li da napadne Persiju, proročice su mu rekle da će velika vojska biti poražena u ratu. Samo su zaboravile da spomenu koja vojska. Mada fakat ništa nisu slagale iako je ova momčina dobila po od Persijanaca…

Ali i pored te sitnice, Delfi je bio toliko popularan da su sveštenice radile u tri smene. Stvarno vam kažemo.

Ali…

Ali nema ničeg genijalnog u celoj priči. Osim činjenice da su ljudi oduvek bili i ostali skloni da veruju prevarantima.

Uz to, sveštenice nisu bile posebno sposobne da vide budućnost već su zapravo bile pod uticajem snažnih narkotika. Hram Delfi je sagrađan tik iznad podzemnih izvora odakle su isparavali ugljovodonični gasovi koji izazivaju halucinacije.

Setite se toga kada vam neko predloži da vam proriče sudbinu ili nešto slično…

2. Šamani Inki

Iako vam je prva asocijacija na Inke verovatno žrtvovanje ljudi, ova drevna civilizacija iz Južne Amerike je radila i još ponešto.

Recimo njihovi šamani su mogli da prizovu zle duhove. A oni su im pomagali kod proročanstava, kletvi, komšijskih sukoba i drugih svakodnevnih sitnica.

Zli duhovi su se navodno pojavljivali u vatri koja se pomerala kako su oni govorili.

Ali…

Ali trik je, ono, za decu. Dakle vatrom su upravljali sami šamani koji su uz to govorili iz stomaka. A pošto su svi bili nadrogirani sve vreme, to im je prolazilo. Nije ni čudno što je nestala cela civilizacija kad bolje razmislimo…

1. Drevni mađioničari iz Egipta


wiki
U Egiptu su stvarno voleli trikove. Recimo mađioničarske trikove. Mada, u to vreme su mislili da je u pitanju prava magija, božansko priviđenje ili nešto treće svakako neobjašnjivo.

E pa u papirusima iz tog perioda piše da je najpoznatiji iluzionista svog vremena bio Dedi. On je navodno životinjama skidao glave, da bih ih posle spajao bez posledica. Ozbiljna stvar zar ne?

Ali…

Ali trik jeste dobar. Ipak, samo je trik u pitanju. Evo kako on izgleda u praksi.

Dakle, sve što vam je potrebno je malo veštine i naivna publika. A to što je sve izvodio pred faraonima znači da je bio stvarno vešt…