Mislite da nemate baš para? Verujemo da je tako.

Ali evo podataka koji će vam dati maaalkice drugačiji uvid u problematiku. Recimo, trebalo bi da znate da vas to što imate računar i telefon i krov nad glavom  čini bogatijim od polovine stanovnika planete.

Evo podataka. Svetsko bogatstvo u poslednjih 14 godina poraslo je sa 117 triliona dolara na čak 262 triliona. Što nam naravno ništa ne znači pošto ni ne znamo kako se to piše. Ali kad to podelimo sa brojem ljudi na planeti ispada da bi svako trebalo da ima po 56 hiljada dolara imetka. Da li imate toliko na računu? Verujemo da nemate.

E pa to je zato što raspodela bogatstva nije baš poštena.

Prema podacima Credit Suissea za ovu godinu danas samo 20% populacije drži čak 94,5% svetskog bogatstva, a 0,7% ima skoro polovinu. Pomalo depresivno zar ne?

Ali pazite ovo. Ako imate oko 1.000 evra u šteku spadate u gornju polovinu bogatih. A ako imate 20.000 evra imetka znači da spadate u 10 posto najbogatijih. Ukoliko imate 200.000 dolara spadate u 1 posto najbogatijih. U vaš imetak spadaju i nekretnine, kola i sve ostalo.

Inače bogati nemaju baš ni previše kontakta sa siromašnima pošto 90 posto njih živi u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Tako da uživancija… A mi živimo u Srbiji. photo: raul lieberwirth