Mnoge zaposlene žene kao opravdanje za gojaznost i lošu formu navode nedostatak vremena. Međutim mnoga istraživanja pokazuju da je dovoljno posvetiti sebi samo 10 minuta dnevno. Ključni elementi za vitku liniju, dobru formu a samim tim i dobro zdravlje su ishrana i vežbanje.

Poštujte sledećih 7 plus 7 saveta i bićete u dobroj formi i naravno, zdraviji!

ISHRANA

Počnite dan zdravo – Popijte ujutru veliku čašu tople vode sa sokom limuna koja pospešuje varenje, jača imunitet i rad jetre i smanjuje nivo holesterola.

Voće umesto naočara – Rad na kompjuteru zamara oči. Tu, osim redovnih pauza, pomaže i nešto dobrog voća. Posebno su korisne borovnice i kupine. Određene materije u ovom voću stabilizuju nežne krvne sudove oka i popravljaju protok krvi. Efikasno je čak i smrznuto voće!

Čest osećaj umora – Možda se iza osećaja umora krije nedostatak joda. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj element je redak u našoj ishrani. Zbog toga redovno treba da jedemo morsku ribu (2 x nedeljno) i pijemo mleko.

Raspoloženje i stomak – Da bi se formirao hormon sreće serotonin, koji pomaže san i smanjuje bolove, organizmu je potrebna aminokiselina triptofan iz žitarica ili žitnih pahuljica.

Grami su loša navika – Engleski naučnici su otkrili da masna hrana prelazi u naviku. Zato treba smanjiti dnevnu količinu masti za nekoliko grama. Potreba za mastima će postepeno nestati sama od sebe.

Sladoled umesto kolača – Onaj ko vodi računa o svojoj liniji, a ipak voli da jede slatko, može kolač da zameni voćnim sladoledom. Ne samo da ima manje kalorija, nego i stimuliše rad creva.

Klice od soje – Kako dugo ostati mlad, zdrav i u formi? Za to su organizmu potrebni antioksidansi kojih ima najviše u soji. Dodatni efekat je da soja štiti i od infarkta, piše Prirodnoizdravo.com.

FITNES

Vežbanje u kući – Iskoristite kućne poslove za male vežbe: flaše napunjene vodom podignite deset puta ispruženih ruku, dok peglate stegnite mišiće zadnjice, ili se naslonite na vrata pravih leđa, pa se lagano spustite do dole.

Motivacija pola posla – Kod trčanja je najvažnije da se vodi računa o frekvenciji srca. Broj otkucaja ne treba da prelazi 140 u minuti. Ovaj nivo aktivnosti podstiče sagorevanje masti i može lako da se postigne i sa lakšim tempom trčanja.

Kako ojačati ruke – Kada su vam ruke slobodne, uzmite gumenu lopticu i gnječite je snažno. U ove svrhe može da posluži obična dečja igračka, ali postoje i specijalne loptice za jačanje šake.

Uvek za dlaku brže – Pokušajte 3 x puta dnevno da "izgubite dah" dok se penjete uz stepenice ili trčite za autobusom. Ili idite vašim uobičajenim putem do posla, krećući se duplo brže nego obično.I imajte na umu da vas svaki korak čini mršavijim.

Neprimetni rad nogama – Radite vaše vežbe za vreme posla. Naizmenično pomerajte stopala gore-dole; nogu ispravite i podignite s poda, a zatim okrećite stopalo (u svakom pravcu 20 puta); ili ispružite obe noge i držite ih tako nekoliko centimetara od poda.

Vežbe za mozak – I sive ćelije mogu na trening. Dokazano je da učenje napamet (svaki dan jedna strofa neke pesme) razvija pamćenje. Sabirajte pri kupovini cene, ili spelujte u mislima reči unazad.

Samo bez rutine – Posle večere gledate televiziju i onda idete pravo u krevet? Trgnite se i redovno pred spavanje idite u šetnju. Svež vazduh pomaže telu tokom noći da sagori dodatne kalorije. Tako će vam san biti jak i zdrav.