Sloboda govora je jedno od najvažnijih ljudskih prava za koje smo se izborili. Ona je od presudne važnosti za demokratiju, za slobodno društvo, zaštitu manjinskih grupa i omogućava da se čuju različita mišljenja i stavovi.

Ali i pored toga, kao da većina ljudi ne shvata šta je zapravo sloboda govora. E pa evo šta bi trebalo da znate.

Sloboda govora je pravo svakog čoveka da govori slobodno, da iznosi stavove bez cenzure i straha od kazne. To se odnosi na govor, ali i na pisanu reč, internet, umetnost i sve ostale forme prenošenja informacija bez obzira na medij koji se koristi.

To onda mora da znači da smemo da pričamo sve što poželimo, zar ne?

Apsolutno ne! I dobro je da je tako!

U demokratskim društvima država je i pored garantovane slobode govora ostavila mogućnost ograničenja tog prava.

Tako i Ustav Srbije garantuje slobodu govora, ali samo ukoliko ne ugrožava prava i ugled drugih!

Šta to znači u praksi? Pa, recimo znači da niko nema prava da poziva na nasilje prema bilo kome ili bilo kojoj grupi.
 
Ne smete izdvajati nikoga po njegovoj rasi, nacionalnosti, etničkoj pripadnosti, veroispovesti, jeziku, polu, seksualnoj orijentaciji, političkom mišljenju, poreklu ili ličnom svojstvu.

Dakle, sloboda govora jeste da izražavate svoje stavove, mišljenja, pa čak i kritikujete koga god poželite zbog njegovih postupaka. Upravo to i jeste važno za razvoj jednog društva.

Ali, trebalo bi da znate da sloboda govora nikako ne znači da možete da omalovažavate bilo koga na osnovu njegovih karakteristika. Sloboda govora ne znači da ste slobodni da pozivate na nasilje, da vređate bilo koga ili da podstičete predrasude.

Ukratko, smete da govorite sve što poželite, dokle god to ne ugrožava druge na bilo koji način!

PS. U Srbiji se za izazivanje nacionalne, rasne i religiozne netrpeljivosti i širenje govora mrže može dobiti i do 10 godina zatvora.
photo: peter thoeny