Da li imate negativne misli i razmišljate o najgorem i samo se sekirate? Naravno da to radite. Pa zašto smo svi postali žrtve nas samih, možda se pitate. Zato što je naš mozak tako napravljen. I to je problem. Ali postoji rešenje.

Za početak trebalo bi da znate da uticaj razmišljanja na vaš realan život može da bude zaista veliki. Ako sebi govorite da nikada nećete smršati to će verovatno tako i biti. Recite sebi da nikada nećete naći bolji posao i budite sigurni da nećete.

Razmišljanje određuje kakav vam je odnos prema sebi i kako će se drugi odnositi prema vama. Recimo da mislite da nemate ništa pametno da kažete. Ako to stalno sebi ponavljate i drugi će to shvatiti u jednom trenutku.

Dakle, potrebno je prekinuti ovaj začarani krug.

Dokazano je da negativno razmišljanje smanjuje društvene interakcije. Sa druge stane istraživanja povezuju pozitivno razmišljanje sa srećnim vezama i uspehom.

Što se više fokusirate na negativne događaje to ćete ih teže ostaviti za sobom. Psiholozi kažu da je moguće prekinuti negativne misli. Evo šta bi trebalo da uradite!

Fokusirajte se na nešto drugo

Previše razmišljanja nikada nije dobro. Pogotovo ako mislite o negativnim stvarima ili negativnim scenarijima i događajima koji će se tek desiti. To možete da prekinete tako što ćete se baviti drugim stvarima. Čitajte knjigu, dišite, izađite na desetak minuta, odmorite se, napravite ručak. Zapravo bilo šta što će vam pomoći da se rešite negativnih misli.

Odbacite ih

Odbacite negativne misli racionalnošću. Bez strasti analizirajte to o čemu mislite. Da li su vaša negativna razmišljanja na mestu? Da li će se desiti to nešto strašno o čemu mislite? Ne, neće! Potražite dobre strane u svemu i posmatrajte stvari iz druge perspektive.

Slušajte svoje telo

Poslušajte svoje telo. Ako se osećate depresivno, pod stresom, uplašeno ili uznemireno to znači da radite nešto pogrešno. Promenite navike. Vaše telo tačno zna šta vam treba. Radite stvari koje vam prijaju.

Pa zašto to radimo uopšte?

Sigurno se pitate zašto svi to radimo? E pa stvar je u tome što naš mozak želi da stvari budu bolje nego što jesu. Ali zašto onda razmišljamo o lošim stvarima? Zato što mozak želi da analizira sve potencijalne opasnosti. Čak i kada ih zapravo nema. Zato bi trebalo da što više razmišljate o lepim i pozitivnim stvarima u vašem životu. A sigurno ih ima. Prevarite ga misleći o stvarima koje vas čine srećnim.

Krenite napred

Važno je da prepoznate negativno razmišljanje što pre. Onda zastanite i postavite sebi pitanje – da li je zaista baš tako. Kada shvatite da nije zaboravite na to i krenite napred.