NASA želi da bude nezavisna od ruskih raketa Sojuz. To je i bilo za očekivati, smatra Judit Hartl. Politički sukob u Ukrajini samo je ubrzao donošenje takve odluke.

Najava nije došla iznenada. Bilo je jasno, da američka svemirska agencija NASA mora da najavi nove svemirske letove. Jer očigledno je da je nastala praznina od kada je Šatl obustavio letove 2011 godine. Kako je vreme odmicalo, astronauti, da bi došli do svemirske stanice ISS, na raspolaganju imaju još samo rusku Sojuz raketu, piše Dojče vele.

Pouzdana moćna sprava, koja skoro nikad nije zakazala. Tehničkih poteškoća, za razliku od ranjivih i promenljivih američkih Šatlova, gotovo da nema. Iako je možda uzak i neudoban, Sojuz važi za najsigurniji taksi u svemiru. Ipak za svaki let, NASA je po astronautu morala da izdvoji 50 miliona dolara.

Zato je bilo pitanje dana kada će se pojaviti modernija i prostranija alternativa. Još sredinom 2012. godine, šef Nemačkog svemirskog centra (DLR), Jan Verner, kazao je da može da zamisli da se privatne rakete kompanija SpaceX i Boing – koje su do sada isključivo korišćene za transport životnih namirnica do ISS – preurede u svemirske letelice.

Politički odnos između SAD i Rusije, 2012. godine bio je harmoničan, saradnja u svemiru bila je uska, kolegijalna i prijateljska. Da je tako i ostalo, Amerikanci bi bez sumnje sebi dali još vremena, dok ponovo sami ne bi počeli sa pravljenjem svemirskih letelica.

Ali vremena su se dramatično promenila. Zbog krize u Ukrajini, ton između SAD i Rusije postao je grublji. Nažalost i u svemiru. Zato najavu američke agencije NASA, da ponovo želi da leti sa svojim raketama, treba posmatrati u političkom kontekstu.

Već u aprilu NASA je gotovo u potpunosti prekinula saradnju sa Rusijom, osim na međunarodnoj svemirskoj stanici. Sada bi privatne kompanije trebalo da pomognu da se NASA izvuče iz ćorsokaka. Tehnički one to mogu, nije sporno. SpaceX i Boing već su uspešno u svemir transportovali razne stvari. U međuvremenu, mnogi inženjeri NASA rade za te dve kompanije. Ali dešavaju se još neke stvari koje privlače pažnju:

Krajem avgusta, u Teksasu je prilikom testiranja eksplodirala jedna raketa. Nakon nesreće, direktor kompanije SpaceX na Tviteru je napisao da su rakete isuviše komplikovane. One to i jesu. Da bi u svemir vozile ljude, moraju da budu veoma, veoma sigurne. Za to je potrebno vreme i NASA mora da ga obezbedi kompanijama. Testiranja moraju da se nastave, bez brzopletosti. Jer život astronauta ne sme da se dovede u pitanje zbog trenutnih političkih svađa i sujeta.

Odgovorni bi morali da se zapitaju koliko daleko žele da idu sa eskalacijom sukoba i zveckanjem oružja. Vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin tako je SAD savetovao da svoje astronaute sa trampolinom šalju do ISS. Sa druge strane, šef NASA smatra da vodeća svetska nacija u istraživanju svemira ne bi smela da bude upućena na bilo koju drugu zemlju. Ali, SAD to jesu. Kao i Rusija. Jedna nacija u budućnosti neće moći sama da istražuje svemir. Najbolji dokaz za to bio je odličan zajednički rad Evropljana, Rusa i Amerikanaca na međunarodnoj svemirskoj stanici ISS. I do Marsa možemo samo zajedničkim snagama da stignemo. I uz dužno poštovanje: najbolji astronauti su i kosmonauti. izvor: b92, photo: luke bryant