Stanovnici doline Hunza na severu Pakistana sve više privlače pažnju naučnika i istraživača.

Zato što žive i do 120 godina uz očuvano zdravlje i vitalnost. Neki su tvrdili da je priča o dugovečnosti ovoga naroda običan mit, ali nova istraživanja su potvrdila da je narod doline Hunza potpuno jedinstven.

Ova se dolina nalazi na severu Pakistana, u blizini granice sa Kinom. S jedne strane pruža se planinski masiv Hindukuš, a sa druge Karakoruma. Područje je prošarano rekama koje se ulivaju u reku Ind. Narod doline Hunza broji oko 87.000 ljudi. Pre pripajanja Pakistanu 1947. godine, ovaj je narod živeo u sklopu male autonomne himalajske kraljevine, pod britanskom krunom.

Ono što je zanimljivo je da su naučnici potvrdili da raka praktično nema kod ovih ljudi.

Dugo se smatralo da je za jedinstveno zdravlje zaslužna genetika, ali nova istraživanja pokazuju da se mnogo važniji faktori iz okoline kao i životne navike.

Smatra se da je ishrana ključna. Ona je zasnovana na namirnicama biljnog porekla, uz jednostavan način života i povećanu fizičku aktivnost.

Deluje jednostavno, ali modernom čoveku upravo to nedostaje. Stanovnici doline Hunza skoro da uopšte ne oboljevaju od raka, kardiovaskularnih bolesti ni dijabetesa.

Ishrana ovih ljudi se temelji na samo dva obroka dnevno. Oni doručkuju i ručaju dok večeru preskaču. Jedu voće, orašaste plodove, mahunarke i žitarice i to najviše ječam, proso, heljdu i pšenicu. Samo povrće termički obrađuju.

Nikada ne koriste šećer a retko konzumiraju mleko i jaja. Meso jedu samo za praznike, najčešće piletinu.

 

I na kraju, postoji još jedan važan faktor koji su istraživači, uz zdravu ishranu i aktivnost, zabeležili kao ključan za dugovečnost i zdravlje naroda doline Hunza. To je – smeh.
 

 

photo: kattebelletje