5. Ćilibarska soba


jeanyfan
Ćilibarska soba je napravljena 1701. godine. I smatralo se da je jedna od najvrednijih stvari u Rusiji svih vremena, dok su je neki nazivali i "Osmo svetsko čudo". Ćilibarska soba je bila neverovatna prostorija, napravljena sasvim očekivano od ćilibara. Ako niste znali ćilibar je fosilizovana smola četinarskog drveta Pinus succinifera, koje je izumrlo. Baltički ćilibar je nastao u tercijaru pre oko 50 miliona godina. Dakle, izuzetno je redak i vrlo vredan. E sada zamislite celu sobetinu napravljenu od njega i još malo zlata pride.

A onda su je 1941. godine nacisti celu ukrali iz Petrograda.

 

Vidite, Rusi su se malo preračunali kod opsade grada pa su je ostavilo nezaštićenu. Zapravo, umotali su je u papir, valjda se nadajući da će Nemci okrenuti leđa i otići. Ali, Nemci su tačno znali šta traže.

I celu su je preneli u Nemačku, ponovo sastavili i izložili u dvorcu u Koninzbergu. A onda je Hitler negde 1945. godine shvatio da stvari baš i ne idu po planu pa je naredio da se soba ponovo rastavi i odnese na tajnu lokaciju.

I to je to.

Od tada je niko nije video.

U dokumentima stoji da je blago odneseno na voz. I to je poslednja informacija koja postoji. E sad, nikome nije baš jasno kako su sanduci i sanduci poprilično upadljivog ćilibara nestali. Neki smatraju da je odnešena na brod koji je potopljen. Drugi misle da je i danas u bunkeru ispod grada. Inače, Rusi su je tražili godinama posle Drugog Svetskog Rata. U tome im je čak pomagao i Štazi, tajna policija Istočne Nemačke. Ali bez uspeha.

Moguće je i da je izgorela u poslednjim danima rata. Ipak, delovi sobe se povremeno pojavljuju ponegde, što samo podgreva celu misteriju.

I čisto da znate, Nemačka je poklonila Rusiji repliku ćilibarske sobe, kako bi se malo iskupili za sve te problemčiće koje su napravili.

4. Hitlerovo telo


photo via
Neposredno pre pada Berlina, Hitler je uradio verovatno jedinu pametnu stvar u svom životu. Odlučio da se ubije. Zajedno sa Evom Braun i psom Blondijem. Pre toga je naredio da se upucaju i njeni štenci. Šta se čudite, to je Hitler.

Dakle, Sovjeti su došli do njegovog bunkera samo nekoliko sati posle toga i pronašli tela. Bili su tu Hitler, Eva, pas i štenci. I onda su ih vojnici sahranali pored Berlina.

Ali, posle nekog vremena Staljin je zaključio da to nije baš dobra ideja. Pa je iskopao leš, naredio da se uzme deo njegove lobanje i vilice a onda ga ponovo zakopao na drugo mesto.

Kasnije, 1970. godine deo teritorije je trebalo da se vrati pod kontrolu Istočne Nemačke. Sovjeti su pomislili da bi grob mogao da predstavlja simbol nacizma, pa je KGB došao u sred noći i ponovo iskopao telo. A onda su ga spalili i rasejali po reci Elbi.

Za Ruse je ta priča bila završena.

I tako je bilo sve do 2009. godine. Ali tada se neko setio da proveri taj deo lobanje koji je sačuvan. Da bi naučnici ustanovili da ostaci pripadaju ženi, mlađoj od 40 godina. Što, složićete se, baš i nije Hitler.

A to je sasvim jasno otvorilo par pitanja. Recimo gde je njegov leš? I da li se uopšte ubio?

Rusi i dalje odbijaju testiranje vilice, uz izgovor da je previše osetljiva. Što verovatno znači da zlikovac ima 120 godina i živi u selu u Argentini uživajući u starosti.

3. Pismo iz pakla

London je 1888. godine potresala serija brutalnih ubistava koje je počinio Džek Trbosek. I dalje se ne zna pouzdano ko je on, mada se ovih dana pojavila vest da naučnici ipak misle da su otkrili njegov identitet. Navodno je krivac imigrant Aron Kosminski.

Ali vratimo se dva veka unazad.
 
Zbog opasnosti, grupa volontera se okupila kako bi ulice Londona učinile malo bezbednijim. Predvodio ih je Dean Lusk. I jednog dana, njemu je stigla neoznačena pošiljka. Unutra su bile samo dve stvari. Prva je bila poruka u kojoj se Džek podsmeva volonterima. A druga stvar je bio do pola pojeden ljudski bubreg.

Pismo je naslovljeno "IZ PAKLA".

A pošto je Džek Trbosek imao neki fetiš ka bubrezima obično se smatralo da je poruka autentična.

Pismo je zavedeno kao dokaz u policijskim arhivama.

I više niko nikada ga nije video.

A da ga nismo izgubili, moderni forenzičari bi sasvim sigurno mogli da otkriju puno toga. Samo čini se da policijski službenici nikada nisu bili preterani genijalci.

2. Brod Sah Hose


wiki
Daleke 1708. godine Britnci i Španci su se opasno krljali po Karibima. I tako je jednog finog dana španski brod San Hose potopljen kod obale Kolumbije.

Ali Britanci koji su obavili taj poslić nisu baš znali da ovaj brod nosi u Španiju rezultat šestogodišnjeg skupljanja blaga po Južnoj Americi. Što je podrazumevalo nekih 344 tone zlata i srebra, drago kamenje i ko zna šta sve još. Danas bi pošiljka vredela više od 2 milijarde evra, dok bi kao antikviteti, ovi predmeti mogli da se prodaju za neverovatnih 10 milijardi. A to je jako puno para!

Jasno vam je da su mnogi pokušali da pronađu olupinu? Ali niko do sada nije uspeo.

A pošto o mestu potapanja govori samo par izjava pijanih mornara, otkrivanje blaga uopšte nije jednostavno. Mada je brod sigurno tamo negde…

1. Nuklearne bombe (nekoliko komada)


wiki
Da li znate da se širom Evrope 90 godina posle Drugog svetskog rata nalazi oko 900 tona neeksplodiranih bombi? A pošto imaju tu sklonost da tonu u tlo, nekada ih nije lako pronaći.

Ali, dobro, nije da ležimo na nuklearkama majku mu.

E pa, kako da vam kažemo. Zapravo je baš tako.

Da, dobro ste pročitali. Izgubili smo i par nuklearnih bombi.

Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez imaju zajedno više od 10 nuklearnih bombi koje se zvanično vode kao izgubljene.

Po nekim organizacijama situacija je još gora. Greenpeace tvrdi da se na dnu naših okeana nalazi preko 50 nuklearnih bombi.

Srećom, većina se nalazi na nepristupačnim lokacijama, recimo Grenlandu gde je 1968. godine pao bombarder B-52 sa sve jednom bombicom. Većina ostalih je u dubokim morima. Ali ne baš sve. Recimo jedna hidrogenska bomba se nalazi tik pored Američke obale. Još jedna malo dalje, ali opet poprilično blizu Japana.

Ali vojnici se ne uzbuđuju baš previše i smatraju da ni jedna neće eksplodirati sama od sebe. A pošto znamo da vojnici, baš kao i policajci nisu teški genijalci, zapravo uopšte nećemo mirno spavati večeras…

Klikni Like da i drugi vide!