Kada je u pitanju loša reakcija na alkohol, čini se da nisu svi stvoreni jednaki. Genetika, smatraju naučnici, bi mogla da bude glavni krivac za to da li ćemo patiti ili ne nakon ozbiljnije konzumacije alkohola, piše Newser a prenosi B92.
 
Istraživači su anketirali 4.000 osoba u Australiji u vezi sa učestaloću mamurluka u protekloj godini.

Oni su otkrili da su učestalost mamurluka, kao i naša otpornost na njih, u uzajamnoj vezi između identičnih blizanaca, ukazujući na moguće genetsko objašnjenje iza patnji dan posle konzumacije alkohola.

Tačnije, genetika je činila 45 odsto razloga iza različitih osećaja mamurluka kod žena i 40 odsto kod muškaraca.

Istraživači preporučuju da ne pokušavamo da pratimo ljude u našem društvu prilikom konzumiranja alkohola zbog toga što možemo biti podložniji mamurluku nego osobe sa kojima pijemo.

A u slučaju da dođe do mamurluka, stručnjaci smatraju da teorija koja tvrdi da je jedno alkoholono piće dobar lek za rešavanje jutarnjeg bola možda ima utemeljenost u nauci.

Toksin metanol, koji se može pronaći u malim količinama u alkoholnim pićima, izaziva štetnu reakciju u našem organizmu – a etanol u alkoholnim napicima se bori protiv te reakcije, tvrdi Adam Rodžers, autor knjige koja se bavi ovom tematikom.