Prvi dan škole jedan je od onih trenutaka u životu kojih ponosni roditelji žele zauvek da se sećaju. U tim trenucima svi rado fotografišemo svoju decu – ali, sa klincima koji su uzbuđeni zbog povratka u školske klupe, nije uvek tako lako snimiti savršenu fotografiju.

Kako biste to ove godine ipak uspeli, pratite savete Canon-ovih stručnjaka za fotografiju i fotografišite svoje dete kao da ste profesionalni fotograf!

1. POZADINA

DA: Odaberite dobru pozadinu – tradicionalna fotografija povratka u školu obično se slika na kućnom pragu, ali budite kreativni: iskoračite u vrt ili uhvatite savršeni trenutak na ulazu u školu.

NE: Nemojte zaboraviti da bacite pogled na pozadinu pre fotografisanja kako biste uočili i izbegli predmete koji mogu opteretiti kadar ili odvući pažnju od deteta. Ako želite da dete zaista bude u prvom planu na fotografiji, povećajte otvor blende što je više moguće kako biste zamutili pozadinu i oštro se fokusirali na vašeg klinca.

2. REKVIZITI

DA: Koristite rekvizite. Bez obzira na to da li se radi o novom rancu ili novoj odeći za školu, knjigama ili upakovanoj užini, ovakvi detalji dodaće fotografiji dušu i pomoći vam da ispričate priču toga dana.

NE: Pazite da kadar ne izgleda previše namešteno. Neka rekviziti budu integrisani u sliku i neka deluju prirodno, tako da vam pomognu da se fokusirate na snimanje emocija sa povratka u školu, umesto da besomučno jurite za savršenim kadrom.

3. UGAO

DA: Zamolite dete da se okrene na stranu i iz tog položaja okrene glavu prema fotoaparatu, kako biste stvorili pogodniji ugao

NE: Nemojte slikati odozgo. Spustite fotoaparat na visinu na kojoj se nalaze detetove oči kako biste savršeno snimili pravi trenutak.

4. SVETLO

DA: Pripazite na dobru rasvetu – rasveta je ono što razlikuje loše od savršenih fotografija. Prirodno svetlo, sa Suncem koje dolazi bočno na dete je uvek najbolja opcija. Ako ipak morate koristiti blic, pripazite da dete ne stoji preblizu pozadini, kako se ne bi stvorila senka.

NE: Nemojte fotografisati dok vam jako Sunčevo svetlo dopire direktno iza leđa – na taj način ćete snimiti oštre senke, a dete će na slici verovatno žmuriti. Ako fotografišete pri slabom svetlu, povećajte ISO na fotoaparatu kako biste povećali njegovu osetljivost na svetlo i omogućili mu da kvalitetno zabeleži tu posebnu fotografiju.

5. POZA
 

DA: Razmislite o tome da kreirate kontinuiranu temu u svojim godišnjim fotografijama. Bez obzira da li fotografišete na istom mestu ili dete uvek stoji u istoj pozi, na ovaj način naglasićete rast i promene koje donosi svaka školska godina i učiniti te vredne fotografije sa početka škole još vrednijima.

NE: Nemojte insistirati na pozi. Ako su klinci uzbuđeni ili nervozni zbog povratka u školu, biće im izazov da stoje mirno. Umesto toga, možda će biti lakše napraviti fotografiju u nekoj situaciji: na primer kada se spremaju, mašu ili ulaze u školu.