Lekovitist jabukovog sirćeta poznata je od davnina. Danas se zna da pomaže i kod visokog holesterola, dijabetesa, pomaže u smanjenju gojaznosti. 

 
Evo kada vam jabukovo sirće može pomoći:
  
Grlo
 
Kada grlo bočne da bolucka pomešajte četvrtinu šoljice jabukovog sirćeta sa isto toliko tople vode i ispirajte grlo ovim dragocenim napitkom.
 
Varenje
 
Jabukovo sirće pomaže kod grčeva u stomaku, ako imate dijareju pomešajte jabukovo sirće sa vodom i rešite problem.
 
Holesterol
 
Prema istraživanju rađenom u Japanu konzumiranje 15 grama jabukovog sirćeta svakog dana smanjuje holesterol. 
 
Štucanje
 
Ako štucate popite jednu kašičicu jabukovog sirćeta. 
 
Šećer
 
Prema jednom istraživanju u kome su učestvovali oboleli od dijabetesa tipa 2 dve kašičice jabukovog sirćeta pre spavanja smanjuje nivo glukoze u krvi izjutra. Prema istraživanju Univerziteta u Arizoni ljudi koji su pili mešavinu jabukovog sirećeta s vodom pre obroka bogatog ugljenohidratima imali su niži nivo šećera u krvi. 
 
Varenje
 
Ako imate probleme s varenjem trebalo bi da popijete sledeći napitak: jednu kačišicu meda, jabukovog sirćeta i čašu tople vode pola sata pre jela.
 
Nos
 
Kalijum koji se nalazi u jabukovom sirćetu razređuje sluz u nosu i sprečava razmnožavanje bakterija. Za probleme sa sinusima preporučuje se da popijete kašičicu jabukovog sirećeta pomešanu s čašom vode. 
 
Mršavljenje
 
Jabukovo sirće je odlično za smanjivanje kilograma. Kiselina jabukovog sirćeta utiče na smanjeje apetita kao i na smanjivanje nakupljanja vode u telu, ubrzava metabolizam. 

Perut
Pomešajte 1/4 šoljice jabukovog sirćeta sa isto toliko vode i namažite to na teme. Neka odstoji na glavi petnaestak minuta. Ponovite ovo nekoliko puta.