Juče je bilo 23 godine od nuklearne katastrofe u koja se dogodila u atomskoj elektrani u Černobilju u Ukrajini i bivšem SSSR. Pred jutro 26. aprila 1986. godine eksplozija reaktora 4 u atomskoj centrali u Černobilju oslobodila je u atmosferu ogromne količine radioaktivnih supstanci.

 

 

Dvadeset godina kasnije, moguće je posetiti mesto katastrofe, a nekoliko turističkih organizacija iz Ukranije organizuje putovanja i razgledanje mrtvog grada i industrijskog postrojenja atomske elektrane. Boravak je u zabranjenoj zoni strogo vremenski ograničen, ali imaćete dovoljno vremena da vidite najvažnije turističke atrakcije. Posetite Energetsko pozorište, ili hotel Polissia, koji više nikada neće videti goste, osim ponekog čuvara koji se smenjuju posle par meseci rada i vas ludih turista.

 

Primetićete da su svi prozori sa slomljenim staklima, kako se ne bi napravili džepovi sa radijacijom. Ukoliko zađete u zgrade, naletećete na novine od 25. aprila 1986. godine, ili napuštene predmete stanovnika ovog mrvog grada – najčešće gas maske. Sedenje na zemlji je strogo zabranjeno, a ukoliko želite da ponesete suvenir iz zabranjene zone, prilično je sigurno da će vam to biti kobna odluka. Turistički vodiči nose gajgerove brojače na kojima ćete videti koliko je radijacija veća od dozvoljene.

 

Možete da priđete i sasvim do betonskog sarkofaga u čijoj dubini reaktor i dalje tinja. Ukoliko vam hrvatska obala, Krit ili Ibiza nisu dovoljno zabavni za ovo leto, onda pogledajte turističku ponudu u Ukrajini na ukrcam.com, a mi ćemo se ipak zadovoljiti ovim sličicama.