5. Zašto sami sebi zvučite tako užasno


teymur madjderery

Svima nam se desilo. Kroz život idemo misleći da naš glas zvuči tako divno, seksipilino i umilno da nam zapravo uopšte nije jasno zašto nam svi ne skaču u zagrljaj i ne predlažu brak i večnu ljubav svakodnevno.

Ali onda se slučajno desi da čujete vaš snimljen glas, posle čega padnete u duboku depresiju. Ne samo što zvuči potpuno drugačije, nego što zvuči i potpuno očajno, iritantno i vrlo neprijatno!

Moramo da vas razočaramo. Snimljeni glas je realan. A glas u vašoj glavi je ulepšana verzija koju vam je upakovao taj prevarant vaš mozak.

Pa odakle tolika razlika onda, sigurno se pitate.

E pa stvar je u seksualnom nagonu. Muškarce privlače žene višeg glasa, dok one više vole tipove dubokog tonaliteta. Dubok glas se poistovećuje sa snagom i dominacijom a visok sa nežnošću.

I zato je naš mozak malo idealizovao samog sebe, pa tako muškarci sebe čuju muževno poput Beri Vajta, dok žene čuju umilne cvrkutave glasiće.

Ali sve je to samo iluzija. I pritom nije jedina… čitajte dalje.

4. Zašto izgledamo čudno na slikama


christian
Ako je problem sa glasom uznemiravajući, onda je tek zabrinjavajuće kada otkrijete da vas je ortak tagovao na fotkama koje je upravo stavio na Fejs bez vašeg odobrenja. Verovatno zato što ćete izgledati poprilično užasno na njima.

Toliko užasno da vam neće biti jasno šta se desilo, kada tako fino izgledate sami sebi ispred ogledala.

Ali ne sekirajte se, to se dešava svima!

Za početak, trebalo bi da znate da sebe uvek vidite u ogledalu. Dakle, vidite obrnutu verziju. A to nije beznačajna razlika, pogotovo kada se gledate celog života. I sva ta asimetrija na vašem licu, poput razdeljka na sasvim drugom mestu ili možda nekog mladeža će učini da vaš mozak bukvalno odlepi kada vidi fotografiju. Do te mere da će vam se desiti da se ni ne prepoznate iz prve.

Ali ni to nije sve. Vaše oči i objektiv kamere "vide" stvarnost na drugi način. Da ne komplikujemo sa tehnikalijama, stvar je u izobličenoj perspektivi i odnosu veličine udaljenih predmeta. Tako će širokougaoni objektivi na telefonima recimo imati vrlo izraženu perspektivu pa će vam povećati nos ako je on najbliži kameri, dok će zum objektivi sve neprirodno slepiti.

Zapravo, može se desiti da na slici izgledate i bolje nego u prirodi. Ali pravićemo se da to nije slučaj!

3. Zašto nam se sparuše prsti


cherrie mio rhodes
Svi znamo da će nam se sparušiti prsti ako previše vremena provedemo u vodi. U principu to je signal da ste počeli da se raspadate i da je možda vreme da izađete iz vode ili možda mora.

I najluđe od svega, sve do nedavno naučnici nisu imali blage veze zašto se to dešava. A onda su shvatili.

Stvar je u tome da se tako vaše telo prilagođava novom okruženju. Odnosno, naborana koža će praviti veći otpor u vodi, što može da vam olakša lov, ili preživljavanje, pošto ćete lakše koristiti oružje. Niste to znali zar ne?

2. Zašto piškimo kada je hladno


jody sticca
Verovatno ste i vi primetili da piškite na svakih 15 minuta kada vam je hladno. Uđete u prostoriju sa klimom i odmah trčite u wc. Ili samo što ste skočili u vodu opet vam se piški.

E pa evo zašto.

Stvar je u skupljanju krvnih sudova, posebno u ekstremitetima. Zbog čega će vam porasti pritisak pa će bubrezi brzo izbaciti višak vode kako bi se sve dovelo u normalu. A posledica je da vam se stalno piški…

1. Zašto se budiš rano posle pijanstva


meg wills
Izašli ste sa ekipom. Popili više nego što je trebalo. I onda došli polumrtvi kući i strovalili se u krevet. I sve što vam je potrebno je da dobro odspavate.

I onda se desi jedna od dve stvari:

A. Ne možete da zaspite
B. Probudite se u 5 ujutru

A ujutru morate na posao. Ma majku mu zašto??

Dragi naši, to vam je još jedna posledica konzumiranja alkohola. Dok pijete, vaše telo naporno radi kako bi metabolizam preradio sav taj otrov koji ste uneli. A za to je pre svega potrebno vreme. Recimo 4 do 5 sati za osrednje pijanstvo. I kada jetra završi sa čišćenjem, mozak će vas probuditi da bi vas obavestio da je sve ok i da su otrovi izbačeni. Ali nešto nam se čini da i nećete biti previše srećni zbog te informacije u 5 ujutru…