Irak je ponovo u centru pažnje. Sukobi se šire, sve je više mrtvih, a neki čak kažu da je moguće da padne glavni grad Bagdad i da se uskoro ova država raspadne.

Evo šta se dešava i zašto.

Pre 11 godina međunarodne snage su zbacile sa vlasti diktatora Sadama Huseina. Trebalo bi da znate da je Husein bio sunita, koji su manjina u Iraku i ima ih samo oko 20 posto. Šiiti i Kurdi su zato bili često zapostavljeni i vrlo nezadovoljni situacijom.

Međunarodne snage su se nedavno povukle iz Iraka i sada je na čelu države šiitska vlada. Zbog čega sada suniti nisu zadovoljni.

Trebalo bi da znate da su u svetu muslimana skoro 90 posto njih suniti, tok su ubedljiva manjima Šiiti. I ni malo se ne vole. Šiitske države su Iran i Irak, dok je sirijski predsednik takođe Šiit, iako je u njegovoj zemlji više Sunita. Irak je takođe pre svega šiitska država, iako ni Suniti nisu malobrojni.

Najmoćnija sunitska država je Saudijska Arabija, dok Iran predvodi Šiite. I jedni i drugi imaju poprilično novca od nafte, koju često koriste za promociju svojih interesa. Često plaćajući teroriste i ekstremiste.

I tako smo došli do Arapskog proleća i nemira u mnogim Arapskim zemljama. Jedna od njih je i Sirija gde građanski rat i dalje traje.

Iran podržava predsednika Bašara al Asada, inače Šiita, dok Saudijska Arabija finansira njegove protivnike. Neki su obični ljudi koji taže demokratiju, ali neki drugi nisu. Recimo nije zloglasni ISIL. Ova grupa želi sunitsku državu koja bi trebalo da se prostire preko teritorija Sirije i Iraka. ISIL je inače optužen za brojne masakre, zverstva i terorizam. Ali dobro su obučeni, fanatični i poprilično motivisani. Tako da su osvojili drugi najveći grad u Iraku, Mosul i njegove banke. Dakle, sada imaju i novac. U ovom trenutku su na nekih 50 kilometara od Bagdada i planiraju da ga osvoje kako bi zaokružili svoju islamsku državu Iraka i Levanta kako je nazivaju.

A koliko je situacija zabrinjavajuća najbolje govori podatak da se Sjedinjene Države i Iran konsultuju kako bi zajedničkim snagama sprečile dalje napredovanje ISILA.

Zašto je sve to loše? Pored stratanja lokalnog stanovništa loše i zato što tako velika teritorija gde se ekstremisti okupljaju predstavlja opasnost za ceo svet, pa i za nas.

Na kraju, vođa Isila je Abu Bakr al-Baghdadi, čovek koga zovu novi Osama. Pa vi vidite… photo: jonathan rashad