Ako se postojeći trend nastavi, čini se da će ovo biti najtoplije proleće ikada zabeleženo. Naučnici iz Nase, kao i Japana kažu da je maj bio najtopliji od kada se obavljaju merenja.

A evo i zašto su ti podaci zaista zbrinjavajući. Čini se da se razvija novi El Ninjo. Meteorolozi ga nazivaju i najvećoj pretnji klimatskoj stabilnosti našoj planeti.

Fenomen El Ninjo stvara se u Pacifiku i čini se da se već pokreće, dižući globalne temperature. A posledica su snažni cikloni, tornada, suše, poplave, kao i promene nivoa mora.

Evo zašto nastaje.

 

Voda oko Indonezije je uobičajeno toplija nego kod Perua, a postoje i odgovarajuće razlike u vazdušnom pritisku iznad tih oblasti. Tačnije, iznad južne američke obale pritisak je veći nego iznad Indonezije. Zbog toga, vetrovi koji pretežno duvaju u ekvatorskoj oblasti (Pasati) imaju relativno stalan smer (od istoka ka zapadu).

Ali, kada dođe do obrtanja vetrova, topla voda se premešta ka obali Perua što kao posledicu ima enormne kiše i nestabilnost na celoj planeti. Sa druge strane, tokom jakih El Ninja monsuni u Indiji izostaju usled priliva hladne vode i nastaju teške suše u različitim regionima sveta.

Vodeći naučnici u ovoj oblasti kažu da El Ninjo koji se po svemu sudeći formira po magnitudi podseća na svog prethodnika iz 1997, koji je započeo isto tako a potom ubio desetine hiljada ljudi i prouzrokovao štetu od nekoliko desetina milijardi dolara.

1 KOMENTAR

  1. alo bre budale kakvo zagrevanje koga folirate vise breeeee pa sad treba da se kupam ja lozim sporet jos,ajavljivali ste banane da rastu u srbiji a mi se smrzosmo bre naidje par dana vrucina i odma pocnete da serete nikad u srbiji nece biti to sto lazete narod idioti

Comments are closed.