Od petka 20. juna u prodaji će se pojaviti novo izdanje izdavačke kuće Booka, roman KRUG  jednog od najznačajnijih američkih pisaca današnjice Dejva Egersa . Srpski je tek drugi svetski jezik na koji je ovaj roman preveden, a do kraja godine biće objavljen u više od 20 zemalja.

Zastrašujuća vizija bliske budućnosti u kojoj privatnost nestaje, a svetom vlada moćna korporacija velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno.

Kada je dobila posao u Krugu, najmoćnijoj IT kompaniji na svetu, Mej Holand je shvatila da joj je to životna prilika. Krug, sa sedištem u ogromnom kampusu u Kaliforniji, povezuje lične imejl naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge onlajn bankarstva i trgovine sa svojim univerzalnim operativnim sistemom, stvarajući svakome jedinstveni onlajn identitet, čime započinje novo doba pristojnosti i transparentnosti.

Mej oduševljava modernost i živost ove kompanije u čijem kampusu se održavaju žurke koje traju celu noć, poznati muzičari sviraju na travnjaku, organizuju se sportske aktivnosti, klubovi i ručkovi, čak postoji i akvarijum s retkim ribama, nastanjenim u Marjanskom rovu, koje je tu dopremio generalni direktor. Ono što počinje kao priča o mladoj ambicioznoj ženi punoj ideala vrlo brzo postaje uzbudljiv roman pun neizvesnosti, koji pokreće pitanja o važnosti sećanja, istorije, privatnosti, demokratije i granica ljudskog znanja.    

 

 

Društvo bliske budućnosti prikazano je kao dobrovoljna antiutopija čiji stanovnici sa oduševljenjem pristaju da svaki trenutak njihovih života bude zabeležen okom kamere i da im deca budu čipovana zarad sigurnosti i prosperiteta.

Romanom „Krug“ Dejv Egers, jedan od vodećih američkih autora stao je rame uz rame sa klasicima poput Orvela, Hakslija i Zamjatina.

Rukopis romana bio je strogo čuvana tajna i osim pisca i izdavača niko ga nije video do dana kada je knjiga objavljena u Severnoj Americi i Engleskoj.

Roman je momentalno postao veliki bestseler I prodat je u preko 250.000 primeraka izazvavši burne polemike i snažnu reakciju osoba bliskih IT gigantima koji su se prepoznali u ovoj bliskoj antiutopiji.

Nakon samo osam meseci roman stiže na srpsko tržište, i domaći čitaoci će biti među prvima na svetu koji će moći da ga pročitaju. Do kraja 2014. osim u Srbiji biće objavljen u više 20 zemalja.