Gvozdeni presto iz kultne HBO serije „Igra prestola“ predstavljen je na Kalemegdanu, i za sve obožavaoce biće izložen u Muzičkom paviljonu do srede, 4. juna 2014. godine. Dolazak trona povezan je sa humanitarnom akcijom za nastradale u poplavama, a HBO Adria poziva sve fanove i građane da im se pridruže u skupljanju pomoći i pošalju SMS na 1003.

Posle Budimpešte, Poljske, Rumunije, Holandije i Hrvatske, Gvozdeni presto iz megahit serije „Igra prestola“ svečano je prikazan u prestonici Srbije, kod Muzičkog paviljona gde se okupio veliki broj fanova serije sa željom da se slikaju na tronu. Obožavaoci ekranizovanog ciklusa romana Džordža R.R. Martina “Pesma leda i vatre“ moći će da “zauzmu” Presto i da nakratko zavladaju fantastičnim svetom Vesterosa. Fanovi serije, zaljubljenici romana, i građani koji žele da se slikaju na Gvozdenom tronu, moći će to da učine od subote, 31. maja svakog dana u  periodu od 10 do 20 sati, sve do srede 4. juna kada će u 17 sati biti otpremljen iz Beograda.

Presto iz serije “Igra prestola” u svim zemljama u kojima je bio izložen izazvao je neverovatno interesovanje. Fanovi serijala čekali su u redovima satima samo da bi bar nakratko osetili “moć” čuvenog Prestola oko koga se, već četvrtu sezonu, bori nekoliko plemićkih porodica iz Vesterosa.
 
Gvozdeni presto, koji će bitii izložen u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu, zapravo je replika originala iz serije (čiju četvrtu sezonu na HBO premijerno gledamo ponedeljkaom u 20.05, a već u jutarnjim satima dostupna je na HBO GO-u na kojem se mogu videti sve sezone “Igre prestola”). Napravljen je u prirodnoj veličini,  i “moćnih” je dimenzija. Presto je visok 220 centimetara, širok 165, a dugačak 185 centimetara. Njegova težina je 135 kilograma.