Neki korisnici će reći da je iPod touch samo “iPhone bez telefona” i to nije daleko od istine. Zapravo, iPod touch u svojoj biti to i jeste. I zato i jeste daleko jeftiniji i stiže sa mnogo više memorije, a ne košta mnogo. Tu su sjajni Retina Display, S-IPS ekran visoke rezolucije na kome ne možete videti pojedinačan piksel, zatim Apple A7 SoC (System on a Chip), fenomenalan dizajn i 1.5 miliona aplikacija unutar Apple AppStore-a. Pa ipak, najbolje je izlistati konkretne razloge:

1. U pitanju je pametan uređaj, pravi mali računar koji je tako lagan u ruci i gotovo neosetan u džepu. Značajno je lakši od iPhone 5S, a opet, nudi fantastičnu autnonomiju baterije. Tu je puno prostora za aplikacije i muziku, možete smestiti mnogo slika, surfovati webom, slušati radio, igrati neku od gotovo milion igara (od kojih je više od pola potpuno besplatno ili bar ima probne, besplatne ili free-to-play verzije). Naravno, mobilni Safari ili Chrome su tu kao dva osnovna browsera za web, kao i Google Maps ili Apple Maps (oba sada sa turn-by-turn navigacijom).

2. Ovaj mali, fantastično dizajnirani uređaj, koji dolazi u nekoliko različitih boja, daleko je lakše koristiti za neke osnovne operacije od računara. Ako je potrebno da pošaljete sliku, pregledate neki video ili preslušate pesmu – mnogo je brže i lakše to uraditi na prenosnom uređaju nego da idete do računara ili ga uključujete.

3. iPod touch je veoma izdržljiv uređaj, pa je lako dati ga čak i maloj deci da se igraju i uče da rade na modernim uređajima i tako se računarski opismene. Dok ovi mališani porastu, touch input će postati osnovni način unosa podataka na računare. Kom detetu je sada neophodno da uči kako radi Windows 7, kada i Windows 8 već ima potpuno touch-bazirani interfejs, a solucije poput OS X i iOS-a postaju sve popularnije, baš na račun operativnih sistema iz “PC ere”.

4. Kada imate iPod touch, svi vaši najvažniji fajlovi mogu da budu u vašem džepu i lako dostupni za pregled, dopunu i dalje proširivanje. Vaša muzika, slike, filmovi, mejlovi, dokumenti bilo kog tipa, uvek su sa vama. Ne samo da možete da ih pregledate, već i da ih podelite sa kim god poželite na neki od bezbroj načina – društvene mreže, cloud servisi, e-mail…

5. iPod touch šeste generacije ima i odličnu kameru, pa tako ovaj uređaj sada menja i fotoaparat i video kamkorder koji snima u HD rezoluciji. Osim toga, video klipovima i slikama možete baratati nekim od sjajnih aplikacija za primenu efekata ili video montažu i lako ih uploadovati na neki cloud servis, YouTube ili Vimeo.

6. U pitanju je odličan uređaj za čitanje. Mnogim korisnicima, 4 inča je sasvim dovoljno za čitanje. Čak je i zgodniji, zbog svoje male mase, a čitanje u mraku je ugodno, jer iBooks ima i noćni režim, kada je stranica crna, a tekst beo, što smanjuje zamor očiju.

7. Gledanje YouTube klipova ili slušanje Podcast-a ili Radio kanala (sada je dostupan i iTunes Radio) može da bude zabavna stvar kada je potrebno da prekratite vreme ili kada se odmarate.

8. Ogroman broj aplikacija i igara kakve ne postoje na drugim platformama, dostupne su samo i isključivo za iOS. Još veći broj igara i aplikacija dolazi ekskluzivno za iOS, pa se u inferiornijem i nepotpunom izdanju pojave i na Androidu i to 3 do 12 meseci kasnije.

9. Uz iPod touch 6. generacije imate skoro sve što nudi jedan iPhone – bar ako u funkcionalnom smislu zanemarimo sam telefon. Zapravo, sa iPod Touch uređajem imate i mogućnost verbalne i video komunikacije dokle god ste na WiFi mreži – putem iMessages, FaceTime poziva ili Skype-a. Svi ovi razlozi čine da iPod Touch bude daleko bolja kupovina nego što bi vam se to na prvi pogled moglo učiniti…

Više informacija o aktuelnoj ponudi iPod touch plejera možete pogledati na Apcom-ovoj Web stranici.