Iako su iPad tableti i iPhone telefoni trenutno najpopularniji od svih proizvoda kompanije Apple, momci i devojke iz Kupertina konstantno unapređuju i Mac računare. To se posebno odnosi na MacBook liniju mobilnih računara, koja se osvežava dva do tri puta godišnje, bilo da se radi o malim, tzv. tihim apdejtima ili o unapređenjima kompletne linije procesora i periferijske konektivnosti ili ekrana ili čak predstavljanju potpuno nove serije, kao što je nedavno učinjeno sa MacBook Pro modelima sa Retina ekranom.

Četvrta generacija Intel Core i5 i Core i7 procesora, našla se i u MacBook Air računarima već u drugoj polovini 2013. godine. Početkom proleća, oni su osveženi sa drugim Haswell apdejtom, pa su procesori ubrzani za 100 MHz kada je osnovni takt u pitanju, odnosno 200 MHz za Turbo režim, pa tako sada osnovni 13” model u zahtevnim situacijama može da radi na čak 3.0 GHz. Radna autonomija od 12h je zadržana, a cena je značajno oborena, čineći ih najjeftinijim MacBook Air računarima od kako su predstavljeni, odnosno po ceni jednakim sa starim polikarbonatnim MacBook modelima čija je linija ugašena pre tri godine.

Jedna od najvećih prednosti MacBook Air računara poslednje dve generacije je svakako celodnevna radna autonomija, čak i ako radite u zahtevnijim aplikacijama. To znači da punjač na posao ne morate ni da nosite, već samo 1.15 kg težak MacBook Air (11”) odnosno 1.35 kg u slučaju modela od 13 inča. Novi Haswell CPU troši svega 14W pod maksimalnim opterećenjem, što važi za procesor, memorijski kontroler, ali i integrisanu Intel Graphics HD5000 grafiku koja je značajno brža od HD4000 i sada je u rangu sa GeForce 830M rešenjima, što znači da je igre poput World of Warcraft, Diablo 3 ili Bioshock 3 moguće igrati na višem nivou detalja u 720p radnoj rezoluciji.

Novi modeli dolaze sa svim novotarijama koje ICT industrija nudi i oni se najpre nađu baš kod MacBook Pro i Air modela. Intel Thunderbolt tehnologija je jedan primer, ali to važi i za integraciju USB 3.0 portova na sve modele (ne kao kod PC laptopova kod kojih se sa jedne strane nalaze USB 3.0 portovi, a sa druge strane USB 2.0 portovi), kao i gigabitna 802.11ac Wi-Fi konektivnost, koja je bitna radi kompatibilnosti sa poslednjim generacijama AirPort Time Capsule i AirPort Extreme wireless uređaja. Pošto Apple-ov ultrabook ima SSD, jasno je da će korisnici skladištiti veće fajlove (multimedija, slike, muzika, serije i filmovi) na eksternom drajvu. U Apple svetu, sve funkcioniše bez žica, pa tako Time Capsule čuva 2 do 4 GB vaših podataka bez potrebe da brinete gde se nalaze. MacBook im pristupa jednako brzo kao da se nalaze “u lokalu”.

Iako je predstavljen pre skoro 4 godine, MacBook Air je i dalje najtanji ultrabook sa jednom od najmanjih masa u klasi. Biti najlakši svakako nije cilj za kompaniju Apple, koja nudi i priličnu robusnost i izdržljivost kod svojih uređaja. Svakako da su neki ultrabook-ovi i lakši, ali oni nisu izrađeni od specijalne legure duraluminijuma niti imaju unibody kućišta (rešenja) i posebno osmišljene rashladne sisteme, niti baterije izrađene posebno i samo za ovaj model prenosnog uređaja. iako Iagani, MacBook Air računari su sasvim sigurno najizdržljiviji ultrabook-ovi, otporni na sitne ogrebotine, habanje i ugibanje. Koji god model izabrali, sa MacBook Air ultrabook računarom sasvim sigurno ne možete progrešiti!

Cena (sa PDV-om): od 114.290,00 dinara
Kontakt: Apcom