Naše pripreme možda traju dugo, ali tamo gde dođemo, odatle ne odlazimo brzo, kaže Vladislav Lalić, direktor za razvoj švedske kuće Ikee za jugoistočnu Evropu.
 
Beograd je regionalni centar "Ikee“ jugoistočne Evrope još od kraja 2007. godine. I tu promena nema. Naša kompanija nije odustala, niti promenila svoje planove za srpsko tržište. Tako i dalje radimo na tome da u celoj zemlji otvorimo pet prodajnih objekata, kaže u intervjuu za "Novosti“ Vladislav Lalić, direktor za razvoj "Ikee“.

Govoreći o tome zašto se toliko čeka na ulazak "Ikee“ na srpsko tržište, Lalić kaže da nikada zvanično nisu govorili o tačnom datumu otvaranja robne kuće, jer, kako objašnjava, tome prethodi složena procedura.

On ipak ističe da će pre ili kasnije Beograd dobiti robne kuće "Ikee“.

"U ovom trenutku, međutim, teško je reći kada će robna kuća u Beogradu biti otvorena. Pre toga treba rešiti mnoga pitanja, jer se radi o ogromnom objektu. Tradicionalno, "Ikea“ ima vrlo detaljan proces analiza tržišta i drugih uslova u zemljama u kojima gradi svoje objekte. To podrazumevane samo samu lokaciju, imovinsko pravne odnose, vlasništva, već i detaljne tehničke, geodetske, infrastrukturne i sve ostale uslove. Naša dugoročna poslovna orijentacijanalaže ovakav pristup, jer kada jednom uđemo na neko tržište, tu želimo da ostanemo dugi niz godina", kaže Lalić.

Direktor Ikee za ove prostore kaže da je više zakonsko – administrativnih prepereka razlog zbog koga još uvek nisu na našem tržištu, ali nije želeo da ulazi u pojedinosti.

Prema Lalićevim rečima, ovaj region ima dobru tradiciju, resurse i znanje, koje bi rado videli u njihovom lancu nabavke.

"Dolaskom maloprodajne mreže kompanije "Ikea“ u neku zemlju, rastu mogućnosti i za lokalne dobavljače, ali kao što sam već napomenuo put do postanka dobavljača kompanije "Ikea“ nije tako brz, niti jednostavan", zaključuje Lalić.